číslo 36/2000
vychází 21. srpna

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 28. 8. VLTAVA 19:08

Naši v zahraničí II.

Volný cyklus, představující českou hudební emigraci 20. století, zahájil v týdnu 8.-12. května a bude pokračovat 28. 8.-1. 9. Další nejbližší termín je 27. 11.-3. 12. t. r.

Skladatelé a interpreti, žijící v zahraničí, se v pořadech představují sami. Vyprávějí o důvodech, které je k emigraci vedly, o vesměs těžkých začátcích, i o postavení, kterého postupně dosáhli. Vyprávějí i o tom, jaké místo má hudba v životě jejich nových spoluobčanů, jaké místo patří v kulturním životě různých zemí hudbě české vůbec a soudobé zvláště, vyprávějí o nezvyklých, často exotických podmínkách života, na který si museli zvykat. Je to zajímavé a poučné vyprávění, stejně jako jejich tvorba či hra, obohacená o podněty, kterých by se jim v rodné zemi nedostalo. V následujícím týdnu se tedy dozvíme o životě flétnisty Petra Brocka v Německu, violoncellisty Františka Smetany na Jamajce a v USA, skladatele Karla Janovického v Anglii, klavíristy Rudolfa Firkušného ve Francii a USA, flétnisty Zdeňka Bruderhanse v Austrálii a hobojisty Jiřího Tancibudka rovněž v Austrálii.

Flétnista Petr Brock, syn dirigenta Roberta Brocka, byl profesorem pražské konzervatoře a členem komorního souboru Sonatorid di Praga. Místo zástupce ředitele, podmíněné členstvím v KSČ, zaměnil za místo učitele na venkovské hudební škole v Německu. Časem se však prosadil jako sólista, komorní hráč i univerzitní pedagog. Zajímavé je jeho vyprávění zejména o osudu soudobé hudby v Německu i o svých snahách prosadit na koncertech českou soudobou hudbu.

(ev)