číslo 36/2000
vychází 21. srpna

Zpět na obsah         

Televize a film


TV TIPY

Pondělí 28. 8. 21:00

Houdini: Odhalená tajemství?

Nejslavnější kouzelník všech dob Harry Houdini fascinoval představivost celého světa. Dnes, více než sedmdesát let po jeho smrti, žije jeho odkaz dál. Například i další jeho kolega, také světově proslulý David Copperfield, o něm mluví v superlativech. V dnešním dokumentu se šest mistrů magie znovu pokusí veřejně předvést Houdiniho nejslavnější čísla, včetně smrtelně nebezpečného Úniku z řetězů pod vodou. Uvidíme Tajemství svěrací kazajky, slavné Čínské uzly na palcích, Iluzi lidské metamorfózy, zrádnou Vodní celu, podivuhodné Polykání jehel a závěrem Explodující Rakev smrti. Houdini většinu svých triků zevrubně popsal, tím největším tajemstvím však nadále zůstává on sám.


logo_nova.gif (4327 bytes)Úterý 29. 8. 20:00

Vrah Venuší

Hlavní hrdinkou napínavého příběhu je Laura Grimmová, která pracuje jako detektiv v oddělení vražd. Jejím posledním velkým případem je poněkud bizarní sériový vrah, který u mrtvoly každé ženy, kterou zabije, zanechá jako svůj podpis prázdnou lasturu nazývanou "Venušina mušle". Přes veškeré Lauřino úsilí, přes pečlivé sledování všech stop vychází její námaha naprázdno a z úspěchu se po čase raduje její sok Starck, který dopadl možného pachatele, lékaře se sklony k perverzi... Německý krimithriller připomínající svým způsobem slavné Mlčení jehňátek, vznikl v roce 1996, kdy ho natočila režisérka Dominique Othenin-Girardová podle scénáře Christose Yiannopoulose. V hlavní roli se představí Katja Flintová, Hannes Jaenicke a Ralph Herforth. Dále uvidíte J. P. Assböcka, A. Hailerovou, I.-L. Böhmovou a další.


Středa 30. 8. 20:00

První detektivní sbor

Paní Miltonová si zapomněla peníze a jako důstojná hospodyně ctihodné londýnské domácnosti těžce nese, že ji prodavač na trhu pokládá málem za podvodnici. Nazlobená spěchá zpátky domů. Tak začíná další příběh kriminalistického cyklu. Odehraje se v něm nejeden zločin, nicméně za náležitou pozornost stojí, že právě v tomto příběhu, jehož hlavním hrdinou je spisovatel, dramatik a právník Henry Fielding, budeme svědky založení první detektivní organizace, jejíž pouhý název je dnes už legendou - Scotland Yardu.


Čtvrtek 31. 8. 19:55

Další, prosím

Politici = smrtící nuda? S Janem Krausem rozhodně ne! Dnes přijali pozvání ke trápení ve studiu další známí politici. Máte představu, kolik piva a fernetů vypije Ivan Mašek či Jan Ruml? A která z pravicových stran je nejbližší Michaelu Krausovi?


Pátek 1. 9. 17:10

Přátelé bermudského trojúhelníku

Česká povídková komedie, ve které tři debutující režiséři lokalizovali nové působiště slavného bermudského trojúhelníku v oblasti Praha-Poděbrady-Bratislava. Film z roku 1987 je dílem tří debutujících režisérů. Václava Křístka, který natočil povídku Tramvaj do Poděbrad, Jana Prokopa, který vypravil Expres do Bratislavy a Petra Šíchy, který způsobil Linku do Prahy. Autory námětu a scénáře jsou všeuměl a bývalý poslanec František Ringo Čech, bavič roku Petr Novotný a zkušený autor Jiří Just. V hlavních rolích jednotlivých povídek se představí František Husák, Martin Dejdar a Lubomír Kostelka, dále hrají Jan Zachar, Vlasta Špicnerová, Marek Brodský, Magda Reifová, Dáša Veškrnová a Ondřej Vetchý.


Sobota 2. 9. 14:30

Král řeky

Anton a Carmen žijí poklidným životem na venkovské usedlosti v severním Španělsku. Mají spolu holčičku a právě se jim narodil syn. V tu dobu se tu však objeví Carmenina sestra Elisa, která má též každým dnem porodit. Pracuje jako letuška a způsob jejího života má k nerušenému venkovskému rytmu hodně daleko. Každý den je v jiném koutě světa a dokonce ani neví, jak se otec dítěte jmenoval. Brzy po porodu odjíždí a malého syna nechá u své sestry a jejího muže, který ji celý život tajně miluje. Carmen a Anton vychovají všechny tři děti jako sourozence, aniž by mezi nimi dělali rozdílu. Děti však vědí a cítí víc, než rodiče tuší... Zkušený španělský režisér Manuel Gutiérrez Aragón natočil lyrický příběh.


Neděle 3. 9. 20:45

Pomsta s.r.n.

Nový americký kriminální seriál Pomsta s.r.n. (rozuměj společnost s ručením neomezeným) přivádí na naše obrazovky i nového hrdinu. Je jím trochu tajemný, leč sympatický muž jménem Chapel, v jehož minulosti pouze tušíme cosi, co osudově změnilo jeho život. Trestat zločince a bezpráví není jeho profesí, ale posláním. Navíc má po boku půvabnou společnici K. C. Griffinovou, jednu z bývalých klientek, která je po nedokončeném studiu práv zaměstnankyní prokuratury. Po boku Chapela jí to však myslí rychleji než většině věhlasných právníků. Seriál potvrdil, že Michael Madsen je na obrazovce skutečnou hvězdou a osobností a že je mu role doslova šitá na míru. Jeho partnerkou je Kathleen Yorková.