číslo 36/2000
vychází 21. srpna

Zpět na obsah         

Životní styl
VOLNÝ ČAS


TECHNICKÁ PORADNA

Než půjdete kupovat přijímač

Ještě než půjdete kupovat přijímač, věnujte trošku pozornosti následujícím řádkům. Jde o vaše (zákaznická) práva. Ta vyjímám ze zákona na ochranu spotřebitele (zákonem č. 634/92 Sb., v platném znění).

Záruční doba - je šest měsíců, pokud prodávající neposkytne jednostranným právním úkonem záruku delší. Po tuto dobu prodávající odpovídá za vady, které má prodaná věc při převzetí kupujícím, kupující na ně nebyl upozorněn a nebyla na ně poskytnuta sleva. Proto v klidu posuďte a rozmyslete si, zda třeba vada, která cenu výrobku snižuje, nebrání jeho plnému využití. Záruka se dále vztahuje u věci nové na vady, které se vyskytnou po převzetí věci v záruční době.

Při prodeji je prodávající (po řádném předvedení výrobku se všemi funkcemi) povinen zákazníka řádně informovat o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace včetně údajů o tom, kde lze reklamaci uplatnit a o provádění záručních oprav. Forma podání této informace není stanovena, může tedy být podána ústně.

S výjimkou případů, kdy je provedením opravy určena jiná osoba, je prodávající povinen přijmout reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaného zboží.

V provozovně musí být po celou provozní dobu přítomen pracovník pověřený vyřizováním reklamací. Prodávající je povinen vydat kupujícímu potvrzení o tom, kdy reklamaci uplatnil, jakož i o provedení opravy a době jejího trvání. Prodávající nebo jím pověřený pracovník rozhodne o reklamaci ihned, ve složitých případech do tří pracovních dnů. Do této doby se nezapočítává doba přiměřená podle druhu výrobku potřebná k odbornému posouzení vady.

Reklamace má být vyřízena do 30 dnů, pokud se nedohodnete na jiné době, jinak se vada posuzuje jako neodstranitelná. Jde-li o vadu odstranitelnou, máte právo, aby vada byla bezplatně, včas a řádně odstraněna. Nebyla-li věc ještě použita, můžete místo odstranění vady požadovat výměnu věci nebo její součásti. Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, máte právo na výměnu věci, anebo od smlouvy odstoupit. Stejná práva máte i tehdy, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však nemůžete pro opětovné vyskytnutí vady (nejméně dvě předcházející opravy stejné vady) nebo pro větší počet vad (nejméně tři) věc řádně užívat. Jde-li o vady neodstranitelné, které však nebrání řádnému užívání věci, máte právo na přiměřenou slevu.

Pro pořádek uvádím, že předpokládám, že uvedené informace poslouží pouze k rozšíření vašich obzorů a že je nikdy nebudete potřebovat, protože zakoupené přístroje budou pracovat bez závad. Přesto nezapomínejte uschovávat veškeré doklady o koupi a pokud je v záručním listu upozornění, že eventuální vrácení přístroje je možné pouze v originálním obalu. Vím, že někdy to je obtížné, ale proto vás na to upozorňuji již nyní

IVO ROTTENBERG