číslo 36/2000
vychází 21. srpna

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


Sportoviště v Sydney čekají...Cathy Freemanová

Velikost Sydney, největšího australského města s více než sedmistypadesáti čtvrtěmi je pro Čecha těžko přestavitelná. Celý svazový stát Nový Jižní Wales má rozlohu desetkrát větší než Česká republika. To je ovšem pouhá desetina rozlohy celého kontinentu. Přitom na jeho území žije zhruba šest a půl miliónu obyvatel, tedy více než třetina celkové populace Austrálie. Je tu i velký podíl - asi čtvrtina - domorodých obyvatel, už se jim neříká aboriginies, ale "politicky správně" indigenous people. Znamená to ovšem totéž. Drtivá většina lidí, skoro čtyři miliony, žije právě v Sydney. Zbytek je roztroušen po pobřeží, takže vnitrozemí je takřka liduprázdné.

Sportovní areál v Homebush Bay zapůsobí v první řadě rozlehlostí a monumentálností. Absolvovali jsme placenou exkurzi po hlavním atletickém stadionu, kde právě měla trénovat domorodá sprintérka Cathy Freemanová. Měli jsme však smůlu, neviděli jsme jí. Stadion Australia je největší venkovní sportoviště v olympijské historii. S jeho stavbou se začalo v září roku 1996 a byl dokončen v rekordně krátkém čase, za necelé tři roky, v březnu 1999. Stavba stála skoro sedm set miliónů australských dolarů. Osmipatrové tribuny mají celkovou kapacitu sto deset tisíc diváků. Vešla by se sem vedle sebe čtyři letadla boeing 737.

Kolem olympiády byl neustále nějaký rozruch. Dokonce byla založena koalice pro dopad nepříznivých důsledků na obyvatele: Olympic Impact Coalition. Jejím úkolem bylo bránit zájmy hlavně nejchudších vrstev společnosti, ale i daňových poplatníků v Novém Jižním Walesu, kterých by se citelně dotkl případný schodek v rozpočtu LOH. Ke koalici se hlásilo na třicet různých skupin, hlavně zájmových sdružení důchodců, ale také Australský Červený kříž, Armáda spásy, ekologičtí aktivisté a studenti. Největší obavy měli z dopravního kolapsu během konání samotných her.

Obyvatelé města nesou fakt, že běžní smrtelníci se do centra Sydney prakticky nedostanou, s pochopitelnou nelibostí. Většina exponovaných hotelů, restaurací a galerií v city je vyhrazena jednotlivým národním olympijským výborům, mezinárodnímu olympijskému výboru a hlavně sponzorům.

Na druhou stranu přináší sportovní svátek nové pracovní příležitosti. Jen v době konání olympiády vznikne asi pětašedesát tisíc nových míst, zejména v oblasti služeb.

Stejně jako u nás mají i australská média tendenci informovat spíš negativně, nahlížet věci z horší stránky. Rozhořčeně kritizovala modely oblečení organizačních, většinou dobrovolných pracovníků, v rámci letní olympiády. Těch bylo třeba na osmdesát tisíc. Uniforem je celkem šest druhů a měly být inspirovány barevností Velkého korálového útesu a slavným filmem Priscila, královna pouště. Sydney Morning Herald se pohoršoval, že to na návštěvníky her ze zahraničí udělá dojem, jako by se Australané oblékali ve stylu ředitele provinčního rekreačního střediska na vzdáleném severu Queenslandu (rozumějte jako vidláci). Osobně bych to neviděl tak zle.

Málo se ví o tom, že na rok 2002 se chystají v Sydney ještě jedny hry: Gay Games. Sportovní hry homosexuálů. Počítá se, že přilákají asi pětačtyřicet tisíc návštěvníků a měly by vynést zhruba sto milionů dolarů. Šestých sportovních her gayů se má zúčastnit na jedenáct tisíc sportovců. Narozdíl od olympiády se podle organizátorů Centrum Paraplenejedná o elitní záležitost, ale zúčastnit se může každý.

Koupíte-li si knihu Orion hlavou dolů, přispějete 10 Kč na Centrum Paraple.