číslo 35/2000
vychází 14. srpna

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


logo_cr2.jpg (8677 bytes)Středa 23. srpna 2000 13:30 hodin

Hrozí nám nemoc karoši?

Japonci, občané jedné z nejvíce prosperujících zemí světa, jsou známi svou pracovitostí a mimořádnou oddaností svým firmám. I v Japonsku se však objevila hrozba nezaměstnanosti a zaměstnanci proto, aby si svá místa u firem udrželi, začali svou pracovitost zřejmě přehánět. Objevila se vzrůstající série sebevražd u dělníků i jiných zaměstnanců - následek nemoci z přepracování. Když jeden dělník v továrně na sojovou omáčku dlouhodobě pracoval denně od čtyř ráno do devíti večer, zničehonic spáchal sebevraždu.

Po desítkách případů lidí, co se upracovali k smrti, propukly soudní spory, ve kterých pozůstalí žalují lékaře i firmy, že k tomu nechali dojít, že to firmy u svých zaměstnanců vyžadovaly nebo aspoň podporovaly.

V posledním roce stoupl počet karoši v Japonsku o 35 procent, na téměř 33 000 případů. U padesátiletých mužů se zvýšil počet sebevražd na padesát procent.

V britském lékařském časopise se tvrdí, že angličtí zaměstnanci průměrně pracují ještě déle než japonští a že karoši není jen japonským fenoménem. I u nás se začínají v lékařských ambulancích objevovat přepracovaní podnikatelé a jejich zaměstnanci s neuroticismem - podrážděností, neklidem, nespavostí, nechutenstvím nebo přecpáváním se jídlem...

IVO BUDIL