číslo 35/2000
vychází 14. srpna

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 21. srpna 2000 13:30 hodin

Hyeny nejsou divní psi

Ač většina lidí hyenu za psa považuje, naprosto nejsou příbuzní. Dříve se i zoologové domnívali, že hyena se především živí zdechlinami. Ukázalo se však, že hyeny dovedou mistrně lovit i živé velké kopytníky, jako jsou zebry a antilopy. Uplatňuje se přitom spolupráce hyení tlupy, která nakonec zvíře strhne a zabije. Hyení tlupa může mít až osmdesát členů, kteří společně obývají teritoria čtyřicet až sto plošných kilometrů. Není divu, že větší skupina silných hyen bez problému zažene od ulovené kořisti i tlupu lvů. A jsou známé případy, kdy skupina hyen ulovila a usmrtila osamělého lva.

V hyeních společnostech jsou všichni jedinci podřízeni vedoucí zkušené samici, která díky své autoritě udržuje ve smečce pořádek a při lovu kořisti diriguje kooperaci jednotlivých příslušníků. Dominantní postavení samice se dědí, takže dcera vedoucí samice si nemusí složitě vedoucí místo dobývat, ale po dospění automaticky stojí na sociální úrovni své matky. Vysoké postavení má mnoho výhod. Samice se okamžitě dostane jako první k nalezené nebo ulovené potravě a tím, že se rychleji nažere, může se o to dříve vrátit do nory ke svým mláďatům, takže dominantní samice jsou ve výchově potomstva mnohem úspěšnější.

Měl jsem možnost hrát si v zoo s mláďaty hyen, která patřila k nejněžnějším a nejmilejším zvířatům, prohlašuje v Meteoru prof. RNDR. Zdeněk Veselovský. Také přátelská souhra všech členů hyení smečky by se nám lidem mohla stát vzorem.

IVO BUDIL