srpen 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

prázdniny jsou symbolem slunce, her a odpočinku a proto jsme pro Vás připravili prázdninové hrátky, při kterých si můžete zasoutěžit a zároveň něco nového poznat. Pokud pozorně čtete náš Týdeník, jistě jste si všimli, že naše nakladatelství vydalo v nedávné době knihu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech, která je určena všem, kteří se rádi toulají přírodou a poznávají krásy Čech a Moravy.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které budeme v prázdninových číslech Týdeníku Rozhlas postupně představovat. Vymysleli jsme si pro vás malý háček - nezveřejníme název popsaného objektu. Budete mít k dispozici celkový popis a jako pomůcku písmenka, z kterých můžete název složit. Pokud nám zašlete správné jméno, postoupíte do slosování a můžete vyhrát pozornost od nakladatelství Radioservis.

Tím však naše hrátky nekončí, u posledního objektu, který vyjde v čísle 37, bude otištěna tabulka, do které můžete doplnit všechny již otištěné rozhledny a hrady a vyluštíte tím naší tajenku. Pokud nám zašlete tuto tajenku, dostanete se do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny.

Nepříliš daleko směrem na východ od Trutnova se rozkládají poměrně málo známé Jestřebí hory. Jejich nejvyšším vrcholem je zalesněný kopec s železnou rozhlednou. Můžeme se k ní dostat z několika stran. Z Malých Svatoňovic jsou to po zelené značce pěšky s převýšením zhruba 250 metrů něco přes dva kilometry. Z druhé strany od obce Radvanice je to ještě o trochu dál. Od obce Odolov pak vede lesy po hřebenech asfaltová silnička značená červenou značkou až k místu, odkud to je pěšky až na vrchol po zelené dokonce jen asi půl kilometru. Průjezd po této asfaltové silničce však pravděpodobně pro motorová vozidla není povolen, protože je považována za lesní cestu. Nezbylo by nám tedy patrně nic jiného jít od objektu báňské záchranné služby za Odolovem přibližně asi čtyři kilometry pěšky, ale s malým převýšením.

Nejbližší železniční zastávka (v Malých Svatoňovicích) je od rozhledny vzdálená zhruba tři kilometry.

Železná rozhledna byla na kopci postavena v roce 1967, a přestože není příliš vysoká - vede na ni pouze 51 schodů, je z ní nádherný rozhled. Na severozápadě uvidíme Krkonoše s Černou horou, na níž stojí televizní vysílač, Studniční horu a nejvyšší Sněžku. Na severu se vypíná Královecký Špičák, na severovýchodě jsou vidět Adršpašsko-teplické skálys nejvyšším vrchem Čáp, v pozadí pak vystupuje Ruprechtický Špičák a dále Kamenné a Soví hory v Polsku. Na východě spatříme Broumovské stěny, stolovou horu Hejšovina a hřeben Bledných skal v Polsku. Jihovýchodu dominují Orlické hory s Vrchmezím a nejvyšší Velkou DeštnouNápověda a na jihu leží vodní nádrž Rozkoš u České Skalice. Na jihozápadě spatříme vrch Zvičina a dále na západ pak vystupují hrad Kumburk a kopce Tábor s rozhlednou a Kozákov s rozhlednou.

Kdybychom si odtud udělali pěknou procházku lesy po zelené značce, došli bychom asi po jednom a půl kilometru k Jestřebí boudě, kde je možno se v příjemném prostředí v klidu najíst a napít. V nedalekých Malých Svatoňovicích se narodil spisovatel Karel Čapek a je zde k vidění i muzeum brtří čapků a jejich sousoší. K Malým Svatoňovicím se také vztahuje pověst o zázračné studánce, jejíž voda prý v minulosti vyléčila mnoho nemocných lidí.