číslo 34/2000
vychází 7. srpna

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 14. srpna 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Hitlerovi muži (6/12)

Karl Dönitz - nástupce

Karl Dönitz se za první světové války se uplatnil jako důstojník v ponorkovém vojsku na Černém moři a ve Středomoří. A protože se, navzdory versaillským dohodám, v meziválečném Německu budovalo ponorkové loďstvo, stal se Dönitz po Hitlerově převzetí moci 1936 velitelem říšského ponorkového vojska. Svou taktikou "houfu ponorek" dohnal v první fázi 2. světové války Velkou Británii téměř k porážce. Avšak po vstupu USA do války se situace změnila a Dönitz musel bitvu o Atlantik v roce 1943 přerušit. V lednu byl Hitlerem povýšen na velkoadmirála a vrchního velitele válečného loďstva. Kvůli jeho loajalitě a schopnosti rychle jednat jej Hitler ve svém testamentu, napsaném před sebevraždou 30. dubna 1945, ustanovil říšským prezidentem, ministrem války a nejvyšším velitelem.


Úterý 15. srpna 2000 PRIMA - 20.50 hodin

Lež krátké nohy

Podnikatel Philippe se choval notně lehkomyslně. Žil ze dne na den, nocoval v provizorním bytě a stále se neměl k tomu, aby si našel něco trvalejšího, střídal milenky a bez uzardění lhal, kdykoli se mu to hodilo. Jednoho dne se pokusil vyřešit bytovou situaci - a při návštěvě realitní kanceláře potkal svůj osud. Majitelka Brigitta ho nejprve zaujala, ale zakrátko už vězel v lásce až po uši. Získat její pozornost není snadné, a tak se Philippe uchyluje k obvyklé taktice: vypráví o strašlivých ranách, které ho právě potkaly, zkrátka lže, až se mu od pusy práší. Jeho vyvolená mu sice věří, chce se ovšem podílet na řešení těch problémů, a hlavně poznat lidi, jejichž existenci si vymyslel. Z Philippa se stává štvanec v kolotoči předstírání, záměn a nedorozumění...


Středa 16. srpna 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Dobrodružství kriminalistiky

Další příběh volného cyklu, nazvaný Tým, se odehrává v Německu v letech 1928-1936. V městečku Braunschweig a jeho okolí tehdy docházelo k záhadným atentátům na vlaky, později k loupežným přepadením. Z bezvýznamné epizody se začal rodit velký případ, na kterém spolupracovalo mnoho odborníků z různých vědních oborů.


Čtvrtek 17. srpna 2000 ČT 1 - 20.50 hodin

Požehnaný prokletý básník Bohumil Hrabal

Nepříliš vzdálená smrt klasika moderní české literatury je vesměs pojímána jako symbolická tečka za pábitelovým životem. Dokumentární snímek představuje opěvovaného i zatracovaného spisovatele ve vzpomínkách přátel a v archivních záběrech. Hluboký pohled do Hrabalova života a díla s mnoha ukázkami, z nichž některé nebyly ještě nikdy publikovány, nesou typický rukopis dokumentaristky, scenáristky a režisérky Olgy Sommerové.


Pátek 18. srpna 2000 NOVA - 20.00 hodin

Legenda o ztracené hrobce

Na počátku příběhu objeví egyptolog dr. Eric Leonhardt, který prováděl výzkum poblíž pyramid, malou krabičku obsahující papyrus a na něm zobrazenu mapu ukazující cestu k nesmírným pokladům faraona Ramesese II. Vydá se na cestu k egyptským úřadům, aby mohly být poklady zabezpečeny, je však přepaden a unesen bezcharakterním doktorem Bentem. Než se však stačí padouch papyru s mapou zmocnit, objeví Leonhardtova studenta a asistentka při výzkumech, která společně s Leonhardtovým synem mapu sebere. Je to jediný způsob jak profesora zachránit...


Sobota 19. srpna 2000 ČT 1 - 21.15 hodin

Všichni říkají: Miluji tě

Woody Allen své filmy nejen režíruje, ale také v nich hrajePrvní Allenův muzikál spojuje typické znaky allenovských milostných propletenců s parodickými náznaky v záměrně ochotnických muzikálových výstupech, ostatně ani "zamilované" árie jednotlivých protagonistů neskrývají, že jsou produktem činoherců. Allen svého hrdinu, rozvedeného spisovatele brakové literatury žijícího v Paříži, opět vyčleňuje ze sledované rodinné komunity a opět jej obdařuje rysy outsiderství, zejména ve vztazích k ženám. Jeho bývalá manželka Steffi (Goldie Hawnová) i její manžel (Alan Alda) něho dokonce oddaně pečují a snaží se s ním diskutovat o jeho problémech. Avšak Allenův hrdina je spíše přídatným elementem, ba do jisté míry bizarním prvkem.

Záměrně jsou využívány milostné konvence melodramat i muzikálů 30. a 40. let se vší jejich prostoduchostí, ale zároveň jemně shazovány. Allen se zde vrací k poetice (samozřejmě zušlechtělé) svých parodických začátků. Protože Allen si všímá nejen formálních postupů (zejména pohybové řešení tanečků, ale také písňových textů věnujících se soužení s láskou), ale také motivických řešení, která v přemrštěné podobě narážejí i na současné trendy, kupříkladu okázalou dobročinnost, vrcholící přivedením psychopatického vraha do rodiny (vždyť chudáček v dětství tak trpěl), či militantními postoji dospívajícího syna.

Určující je ovšem taneční aktivita - tančí se v bizarních prostředích (na ulici za fontánou, ve zlatnictví, ba v nemocnici, kde se do křepčení zapojují těhotné maminky i zafáčovaný pacient, dokonce nechybí rej duchů, uspořádaný právě zesnulým dědečkem, prozpěvujícím, že člověk si má užívat, dokud žije), ale teprve důležitá marxovská scéna (večírek na počest bratří Marxů se vyznačuje nejen maskami Groucha Marxe s nápadným namalovaným knírem, ale také tanečkem s písní z jejich dávného filmu Animal Crackers) prozrazuje, odkud byla především čerpána vážnost neustále shazující inspirace.


Neděle 20. srpna 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

105% alibi

Na přelomu padesátých a šedesátých let si získala popularitu dvojice kriminalistů - kapitán Tůma a nadporučík Líbal - v podání Karla Högera a Josefa Beka. Natočeny byly celkem tři filmy: 105% alibi (1959), Kde alibi nestačí (1961) a Alibi na vodě (1965). V prvním příběhu řeší vyšetřovatelé vraždu starého účetního revizora podniku RaJ Zelinky. Byl nalezen mrtev s hlavou roztříštěnou lahví a okraden o los s hlavní výhrou v podobě osobního automobilu. Z vraždy jsou podezíráni dva mladíci, kteří s ním v kritický večer popíjeli a byli s ním naposledy viděni...