srpen 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

prázdniny jsou symbolem slunce, her a odpočinku a proto jsme pro Vás připravili prázdninové hrátky, při kterých si můžete zasoutěžit a zároveň něco nového poznat. Pokud pozorně čtete náš Týdeník, jistě jste si všimli, že naše nakladatelství vydalo v nedávné době knihu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech, která je určena všem, kteří se rádi toulají přírodou a poznávají krásy Čech a Moravy.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které budeme v prázdninových číslech Týdeníku Rozhlas postupně představovat. Vymysleli jsme si pro vás malý háček - nezveřejníme název popsaného objektu. Budete mít k dispozici celkový popis a jako pomůcku písmenka, z kterých můžete název složit. Pokud nám zašlete správné jméno, postoupíte do slosování a můžete vyhrát pozornost od nakladatelství Radioservis.

Tím však naše hrátky nekončí, u posledního objektu, který vyjde v čísle 37, bude otištěna tabulka, do které můžete doplnit všechny již otištěné rozhledny a hrady a vyluštíte tím naší tajenku. Pokud nám zašlete tuto tajenku, dostanete se do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny.

Nedaleko Mikulova v Pavlovských vrších se nachází romantická zřícenina. Nejlépe se k ní dostaneme z obce Klentnice, kde zaparkujeme auto. Odtud se vydáme po červené do prudkého kopce a zhruba po kilometru s převýšením 100 metrů dorazíme až ke hradu. Nejbližší železniční stanice (v Mikulově) je odtud vzdálená asi šest kilometrů.
Tento gotický hrad založil na dvou těžko přístupných skalách v polovině 13. století rod Wehingenů. V roce 1310 patřil Lichtenštejnům, kteří jej připojili k mikulovskému panství. V 16. století hrad zpustl a již zpustlý přešel v roce 1575 do majetku Ditrichštejnů. Ještě v 18. století tady byla zachovalá kaple. V dnešní době je na přístupné jižní skále k vidění část paláce a věže. Na severní nepřístupné skále se zachoval pouze malý zbytek hranolové věže. U hradu je ve skále vytesaná cisterna, která sloužila jako zásobárna vody.
Hrad nám poskytne překrásný rozhled do kraje. Na severu vidíme nedalekou zříceninu Dívčí hrady, nejvyšší kopec v Pavlovských vrších Děvín s televizním převáděčem a dole v údolí vodní nádrž Nové Mlýny. Na severovýchodě se táhnou zalesněné pahorkatiny Ždánický les a Chřiby. Na východě pak leží Lednice s parkem a minaretem, Břeclav a na obzoru hřebeny Bílých Karpat. Jihu dominuje barokní kaple na Svatém kopečku nad Mikulovem za ní můžeme dohlédnout až do území Rakouska. Na západě a severozápadě spatříme za dobré viditelnosti výběžky Českomoravské vrchoviny a před nimi chladící věže jaderné elektrárny v Dukovanech.
NápovědaPodle pověsti na hradě někdy v noci pobíhá přízrak ohnivého psa. Občas se tady má také zjevovat přízrak templářského rytíře, který porušil slib celibátu, a proto byl sťat.
V nedalekém Mikulově můžeme navštívit například barokní zámek z první poloviny 18. století. je v něm umístěna expozice archeologie, historie kraje pod Pálavou a vinařství a také výstava obrazů a historického nábytku. Máme odsud blízko i na zříceninu Dívčí hrady a Děvín s vynikajícím rozhledem. O něco dále je pak Lednice s nádherným parkem a zámkem a archeologické naleziště v Dolních Věstonicích, odkud pochází známá soška Věstonické Venuše.