číslo 33/2000
vychází 31. července

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pátek 11. 8. 6:45

Vinařův srpen

Máme po první dekádě srpna, musíme pravidelně kontrolovat stav porostů révy. Ještě dříve, než začnou bobule hroznů měknout, přihnojíme naposled ledkem amonným s vápencem v nízké dávce 2 kg na každý ar vinohradu ke zvýšení cukernatosti a zvětšení bobulí. Bývá také potřeba osečkovat nadbytečné výhony, ale tak, aby na každý hrozen bylo ponecháno aspoň 10?15 listů révy.

I letos se mohl projevit nedostatek hořčíku ostře ohraničeným žloutnutím listů mezi jejich žilnatinou. V takových případech urychleně doplníme živinu buď postřikem porostu 0,5% roztokem hořké soli (síranu hořečnatého) nebo zálivkou 0,5% Kieseritu nebo 1% roztokem hořké soli v dávce 30?40 litrů na ar. Na tyto plochy musíme časně na jaře přihnojit tuto plochu aspoň 0,5 kg čistého hořčíku (tj. dávkou 2?2,5 kg Kieseritu).

Naposled také ošetříme révy proti peronospáře a plísni šedé postřikem 0,5% Kuprikolu nebo 0,5% Championu, ochranná lhůta u stolních hroznů je 7 dní, ale u moštových 35 dní. Z volných ploch vinic začínáme sklízet první hrozny stolních odrůd koncem srpna, moštové odrůdy asi o měsíc později.