číslo 33/2000
vychází 31. července

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 8. 8. 13:30

Příroda ráda cestuje

Veškerá naše "kulturní krajina" je krajinou z druhé ruky. Téměř ze sta procent ji před tisíci lety, než ji začal obdělávat a předělávat zemědělec, tvořily úplně jiné druhy. Také skřivan nebo zajíc přivandrovali odjinud. Kdybychom chtěli být poctiví a očistit krajinu od druhů, které se jí zmocnily po roce 1500, kde bychom začali? U brambor? U kukuřice?

Američané mají na celou věc vyhraněný názor. Podle Světového monitorovacího ústavu jsou člověkem zavlečené druhy nepřítelem ekosystémů. Nalézají v novém prostředí málo přirozených nepřátel, zato dost živin a potravy. Po devastaci krajiny je druhým hlavním důvodem ubývání druhové pestrosti. Organizace Ochrana přírody jmenovala dvanáct cizích druhů, které dnes nejvíc ohrožují Ameriku. Prezident Clinton vyslyšel její výzvu a zvláštním výnosem vyzval ministry obchodu, vnitra a zemědělství, aby se věcí začali zabývat.

Evropan Josef Reichholf vidí celý problém jinak proto, že díky dobám ledovým je u nás jiná situace. Z daleko větší plochy než v Americe zahnaly ledovce do malých útočišť zvířenu a rostlinstvo kontinentu. Přežily jen nejsilnější druhy. Příroda Evropy tehdy nebývale zchudla - kdo však prošel tehdejším tvrdým výběrem, dodnes dobře odolává cizí invazi. Pokud se sám vydá na cestu, třeba do Ameriky, je tam ovšem snadno vítězem.