číslo 33/2000
vychází 31. července

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 7. 8. 22:02

A vždycky přijde nové léto

Kniha o psech, kočkách a lidech, která má podtitul "vyprávění Matěje K., gymnazijního profesora v.v.", je věnována "Janě Štroblové a Hanuši Karlachovi, věrným obráncům zvířat". Její autor Vojtěch Jestřáb se narodil roku 1922 v Brně. Píše prózu i poezii, ale je známý také jako překladatel z ruštiny. Dětství a mládí prožil v Brně-Žabovřeskách a právě tuto etapu svého života zvěčnil v memoárovém románu "Brno, můj Amarcord", v němž popisuje nejen Brno funkcionalistické, Brno právě postaveného veletržního areálu, přichystaného pro Výstavu soudobé kultury v roce 1928. Knihu, vydanou stejně jako titul A vždycky přijde nové léto brněnským nakladatelstvím Jana Šabaty Doplněk, činí přitažlivou i vzpomínky na přátelství s Milanem Kunderou.

Většinu dospělého věku prožil Vojtěch Jestřáb v Praze, nyní však bydlí v Adamově u Brna (přednáší na Divadelní fakultě brněnské JAMU) a na léto se vždy stěhuje do svého letního sídla u Náměště nad Oslavou. Převážně tam se nejspíš odehrály příběhy jezevčice Áriny, jejích štěňat Briketky a Kroketky, ale i dalších pejsků, kocourů i králičice paní Krolikowské. A nutno říct, že kromě vypravěče a jeho ženy dělá zvířatům společnost i svérázný bard pan Tanda, který dovede své hostitele potrápit víc než to nejčipernější štěně.

Postoj svatého Františka z Assissi a mravní naučení těch, k nimž náleželi Thákur a Gándhí, to jsou pro mne dva pilíře života hodného, aby byl žit. Pospolitost tvorů, spravedlivý pocit zodpovědnosti za celý ten obrovský herecký ansámbl vybraný pro Noemovu archu této planety - je podle mne jedinou skutečnou cestou hodnou člověka, všechno ostatní mně připadá jako scestí, píše Vojtěch Jestřáb v závěru knihy.