číslo 33/2000
vychází 31. července

Zpět na obsah         

Životní styl
ZDRAVÍ


MUDr. Jan CimickýPSYCHIATR DO KAPSY

Lidský organismus jako počítač

Odpovědné a koordinační centrum řízení je lidský mozek, pokud vím, nejdokonalejší systém v dosud objeveném vesmíru. I v samotné hierarchii lidského těla má nejvyšší postavení. Jako počítač má však už oněch 35 tisíc let stejný hard i soft ware čili bez úpravy tohoto programu není schopen žádné zásadní změny! A přitom stačí velice málo, aby se jeho funkce poškodila, vyšinula z rovnováhy. Stačí pouhé omezení kyslíku a nebo přísunu glukózy.

Moderní doba přináší nejedno vhodné srovnání. Jedno z těch nejpřiléhavějších je počítač. Člověk, stejně jako citlivý počítač, má v sobě nastaven základní program, který je trvalý, reprodukovatelný, a dokud se někomu nepodaří jej inovovat a upravit, bude vše pokračovat podle tohoto programu. Dnes již každý student ví, že přehřátý a zahlcený počítač nejen dělá chyby, ale že ztrácí své funkce a schopnosti. Ale tato fakta si málokdo uvědomuje ve vztahu k vlastnímu organismu, který je s tímto běžným počítačem srovnatelný! Obvykle přeceňuje své možnosti, což mu bývá osudné.

Nejprve by však bylo nutné proniknout k samé podstatě člověka, k jeho zrození i úmrtí a umět je napodobit. To ovšem zdaleka neznáme a neumíme, proto se jen snažíme ovlivňovat chod událostí, na základě nám známých a odhalitelných pravd.

I zavirování počítače je srovnatelné s člověkem, v podobě epidemie, degenerace a nebo mutace! A stejně tak je dnes každému jasné, co se stane, když se počítač zahltí nad jeho rychlost a kapacitu. Přesto se člověk neustále tváří, jako by se to jeho netýkalo!

Lidský organismus je složitější než mercedes

Zatímco mladý a úspěšný podnikatel si koupí nejnovější drahý vůz, řekněme mercedes, zcela jistě s ním nebude jezdit k Frantovi do sousední vesnice, který má přece "zlaté ruce" a je to vyhlášený machr na auta, ale vyhledá značkový servis, protože ani šikula typu Františka nemůže nahradit dnešní měřící a testovací přístroje. Podnikatel rozhodně nechce ušetřit na údržbě, chce pouze, aby mu vůz spolehlivě sloužil! Proto bude respektovat návod výrobce a veškerých experimentů se zřekne.

A tentýž rozumný podnikatel však sám se sebou nakládá opačně! Věří kdekterému Františkovi, sousedovi či známému, který mu v případě jeho "poruchy" něco poradí. Proč, jestliže to někomu nepomohlo na bolest hlavy, jemu by to nemohlo uklidnit žaludek? A přitom lidský organismus je nesrovnatelně křehčí a složitější než ten nejskvělejší mercedes!

Týká se to nás všech

Málokdo si uvědomuje, že tohle vše se týká i jeho. Jeho osobně. Nás všech. Jsme-li totiž stará škodovka, nemůžeme ani při nejlepší vůli jet stejně rychle jako Alfa Romeo. A i když přišlápneme pedál až na podlahu a třeba i prorazíme až na silnici a ještě se budeme navíc odrážet nohama!

JAN CIMICKÝ