číslo 33/2000
vychází 31. července

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Kazantzakisův Řek Zorba

Otomar KorbelářČeský rozhlas 3 - Vltava, četba na pokračování od 12. do 23. srpna, vždy v 18.30

Cacoyannisův film Řek Zorba z roku 1964 s uhrančivým Anthony Quinnem v titulní roli známe snad všichni. Může rozhlasové zpracování zprostředkovat podobně silný zážitek? Zaposlouchejme se do příběhu zemitého Řeka Zorby, nechme se vést představivostí a výbornými interpretačními výkony herců... Vizuální vjemy postrádat nebudeme a středomořská příroda před námi ožije neméně věrohodně než ve filmu! Kréta, kde se odehrává děj románu, je Kazantzakisovým rodištěm.

V románu Život a skutky Alexise Zorbase, napsaném za pouhý měsíc na jaře roku 1943 (řecky vyšel poprvé r. 1946, česky pod názvem Řek Zorbas r. 1967), jsou hlavními postavami autor a titulní hrdina - horal, který nese některé rysy autorova přítele Georgise Zorbase, s nímž se autor v letech 1916?1917 pokoušel o podnikání při těžbě lignitu na Peloponésu. Konečným podnětem se Kazantzakisovi stala zpráva o přítelově úmrtí v roce 1942.
Jakkoli bylo autorovým záměrem především oslavit postavu rázovitého Zorbase, vznikl v podstatě filozofující román plný úvah o smyslu lidského života, o životě a smrti, dobru a zlu, o vztahu mezi ideou a praxí, o rozporu mezi touhou po životě v ústraní pracovny ve společnosti knih a slov a vědomím, že pouze činy vytvářejí skutečné hodnoty, román o vztahu svobody a povinnosti. Nenechme se však mýlit, není to žádný nudný moralistický traktát:

Slávka Budínová"Kolikrát jsi byl ženat, Zorbasi?" zeptal jsem se.
"Kolikrát? Řádně jednou a dost. Zpola řádně dvakrát a neřádně tisíckrát a víckrát, copak si dělám záznamy? (...)
U nás na vesnici se říká: Zakázané ovoce nejvíc chutná. A vlastní žena není zakázané ovoce."

Dvanáctidílná četba na pokračování z Kazantzakisova románu byla natočena roku 1974 s vynikajícími interprety: Otomarem Korbelářem, Vladimírem Šmeralem, Miroslavem Doležalem, Slávkou Budínovou a dalšími

PETR TUREK