číslo 33/2000
vychází 31. července

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEMJiřina Šťastná

Jiřina Šťastná, redaktorka ČRo Plzeň

Vaše cesta k mikrofonu?

První krok po ní vypadal jako náhoda. Prostě jsem využila příležitosti, když v roce 1977 plzeňské studio přibíralo. Ale protože prý náhody neexistují, patrně jsem se na hodinu "H" nevědomky připravovala celá léta - dětské recitační soutěže, amatérské divadlo, vedení souboru jevištních malých forem... Když přidám sobotní rozhlasové hry pro mládež, večerní inscenace, které nás vedly klasickou literaturou i hudbou, vstoupila jsem do rozhlasových dveří náležitě citově a v základu snad i prakticky připravená.

Vaše rozhlasová "nej"?

Intimita. Dobré rádio nehuláká a netrýzní, není drzé a vyzývavé, neznásilňuje. Naopak - tiše vstupuje a povídá si s vámi, pofouká bolístku a pohladí duši. Proto tak ráda připravuji večerní kontaktní pořady "Chvála ztišení" a "Doteky dobra". Moderování dopoledního čtyřhodinového Koktejlu zas otevírá možnost nalézat ve všedních dnech radost, pohodu, dobré slovo pro lidi i s lidmi; a víkendová Panorama - to jsou dva dny u mikrofonu, sváteční atmosférou při výstupu a přetěžké přípravou.

Co vás drží nad vodou?

Radost ze života, kterou jsem začala vnímat ve věku značně zralém. A to nedefinovatelné "cosi", co vyzařuje z dobrých a moudrých lidí. A víra, že to ve věčném pokoušení matičky Země nepřepískneme a včas si uvědomíme, že lepší než být pánem tvorstva, je žít v harmonii se světem. A to, co nás může jedině vést, je láska.