červenec 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

začaly nám prázdniny, a protože ty jsou symbolem slunce, her a odpočinku, připravili jsme pro Vás prázdninové hrátky, při kterých si můžete zasoutěžit a zároveň něco nového poznat. Pokud pozorně čtete náš Týdeník, jistě jste si všimli, že naše nakladatelství vydalo v nedávné době knihu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech, která je určena všem, kteří se rádi toulají přírodou a poznávají krásy Čech a Moravy.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které budeme v prázdninových číslech Týdeníku Rozhlas postupně představovat. Vymysleli jsme si pro vás malý háček - nezveřejníme název popsaného objektu. Budete mít k dispozici celkový popis a jako pomůcku písmenka, z kterých můžete název složit. Pokud nám zašlete správné jméno, postoupíte do slosování a můžete vyhrát pozornost od nakladatelství Radioservis.

Tím však naše hrátky nekončí, u posledního objektu, který vyjde v čísle 37, bude otištěna tabulka, do které můžete doplnit všechny již otištěné rozhledny a hrady a vyluštíte tím naší tajenku. Pokud nám zašlete tuto tajenku, dostanete se do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny.

Bájný kopec opředený pověstmi o rytířích, oplývá bohatou historií, často se objevuje v literatuře, v malířství i v dílech našich předních hudebních skladatelů, málokdo však ví, že na jeho vrcholu stojí také rozhledna.
Rozhledna se tyčí asi dva kilometry východně od města Louňovice. Nejbližší železniční zastávka se nachází ve Vlašimi vzdálené od rozhledny asi osm kilometrů. Autem se k rozhledně nejlépe dostaneme, vyjedeme-li z Louňovic na nedaleké parkoviště přímo pod kopcem. Odtud je to po červené značce pěšky až na samý vrchol asi kilometr. Převýšení činí přibližně 170 metrů. Dřevěná věž ve tvaru husitské hlásky zde byla postavena v roce 1941 a dosahuje výšky 30 metrů.
Výhled z rozhledny je opravdu pěkný. Severním směrem můžeme přehlédnout velkou část okresu Benešov, v dáli jsou vidět vrchy Vlková a Pecný, vedle známá hvězdárna nad Ondřejovem a další zalesněné kopce v Posázaví, blíže pak město Vlašim. Východně se rozkládá oblast kolem vodní nádrže Želivka v popředí s Javornickou Hůrou a četnými dalšími pásmy vrchů, z nichž nejvyšší je Melechov. Jihovýchodním a jižním směrem spatříme naproti hradbu vyšších kopců v pozadí s vrchem Strážiště s televizním převaděčem. Jihozápadně a západně vidíme takzvanou Českou Sibiř, kde leží městečko Miličín, dále vrchy Kalvárie, Mezivrata s televizním vysílačem a Džbány. Pod námi se pak rozkládá městečko Louňovice.
Přímo v rozhledně je k dispozici občerstvení.
V blízkosti věže jsou patrné zbytky halštatsko-laténského hradiště z prvního tisíciletí před naším letopočtem se dvěma řadami kamenných valů. V roce 1977 zde byly nalezeny kostrové hroby a hliněné formy pro keramickéNápověda výrobky. V roce 1868 byl odsud odvezen základní kámen ke stavbě Národního divadla. V letech 1868-1871 se zde konaly četné tábory lidu, které demonstrovaly boj za české státní právo. Od roku 1982 je kopec s okolím součástí stejnojmenné chráněné krajinné oblasti o rozloze 40 km2.
Když sestoupíme zpět na parkoviště, můžeme se po červené vydat dále na protější 580 metrů vysoký kopec ke zřícenině poutní kaple sv. Maří Magdaleny z roku 1753. V blízkých Louňovicích můžeme v místním zámku navštívit stálou expozici o dějinách Louňovicka a a obou Blaníků. Poměrně nedaleko je i pěkný barokní zámek Jemniště z počátku 18. století.