číslo 32/2000
vychází 24. července

Zpět na obsah         

Televize a film


SOUTĚŽÍME S ČESKÝM FILMEM

Rudolf Hrušínský v hlavní roli Rozmarného létaTento způsob léta...

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným". Tato věta z nostalgicky laděné komedie Rozmarné léto byla těsně po ruské okupaci vykládána jako přímý jinotajný útok na "spřátelenou pomoc" a režiséra Jiřího Menzela zachránilo jen to, že mohl nejen dosvědčit, že film vznikal celý rok před osudným vstupem, ale především, že tato pobuřující slova obsahuje již stejnojmenná Vančurova předloha, napsaná jak známo za první republiky.

Příběh se odehrává na říční plovárně, obývané trojicí mírně již obstarožních přátel (pana majitele, majora ve výslužbě a abbého). Hrdinové se konejší nicneděláním, nudu zahánějí drobnými zlomyslnostmi a vznosně pronášenými pindavými řečmi, které přes svou jazykovou složitost či dokonce šroubovanost znějí lahodně, ba měkce. Však jejich hlavní role svěřil režisér hercům nadmíru povolaným: Rudolfu Hrušínskému, Vlastimilu Brodskému a méně známému Františku Řehákovi, jenž zde odvedl jeden ze svých životních výkonů.

Z panující pohody - navzdory "ne zcela šťastnému létu" - je vytrhne až příjezd potulných komediantů, subtilního kouzelníka Arnoštka (toho si zahrál sám režisér), a jeho půvabné společnice, provazochodkyně. V duších stárnoucích pánů sice vzplane závan chtíče, avšak dobývání pohledné dívky pokaždé skončí nějakou pohromou. Jak napsal Jan Žalman do svého pojednání o naší kinematografii 60. let, "z prázdnoty srdce nelze vykřesat jiskru opravdové lásky."

Menzel výtečně postihl, jak idylický a hravý rozměr Rozmarného léta je pouhou iluzí, pod nímž se skrývá jen poživačnost maskovaná žoviálností. Hrdinové vyznívají možná dobrosrdečně, ale stěží můžeme mít s nimi soucit. Jejich milostné tokání je sice trapné a směšné, ale nikoli nevinné, rychle při něm padají ohledy. Tyto nahořklé podtexty nejsou sice výrazněji tlumeny, ale režisér se zjevně vyhýbá tomu, aby je nadměrně důrazňoval. Spíše nechává na divákovi, aby se sám rozhodl, sám zvážil...

JAN JAROŠ

Otázka č. 4:
(odpovědi na všech 9 otázek pošlete až najednou, a to do 30. září na adresu: Týdeník Rozhlas, Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 nebo na e-mail: Tydenik.Rozhlas@cro.cz)

Film obsahuje mírně bizarní scénu "domácké" operace. Co je panu abbému vlastně operováno:

a) prst
b) nos
c) ucho