číslo 32/2000
vychází 24. července

Zpět na obsah         

Televize a film


TV TIPY

Pondělí 31. července 2000 21.00 hodin

Kouzelnická věda

Po kouzelnických formulích "abrakadabra", "al akzam", nebo "hokus pokus" následuje u mnoha lidí úžas a ohromení vyvolané tajemnými kousky iluzionistů. Krása kouzla se projevuje dvěma různými způsoby: u publika je to úžas nad tím, že vidíme něco zdánlivě nemožného, na straně kouzelníka pak radost z toho, že vytváří iluzi, která se vzpírá logickému vysvětlení. Dokument Harryho Andersona připomíná, že bez ohledu na to, o jak složitý trik se jedná, jsou principy, které jej umožňují, leckdy až překvapivě jednoduché... Patří sem odvádění pozornosti, optické klamy a manipulace s prostorem. Kouzelnická věda je vlastně naukou o lidské psychice. Kouzelníci svá tajemství pečlivě střeží, a nikdy neprozradí, jak svoje triky provádějí. Mohou nám však říci, proč jejich triky účinkují.


Úterý 1. srpna 2000 20.00 hodin

Sarč

Trubka, kožená bunda a rychlá auta, to je odvážný prokurátor, který se pouští do boje s téměř všemocným mafiánským šéfem. Jmenuje se Thomas Kopper, ale všichni mu říkají Serža. Kdysi byl policistou, ale pak vystudoval práva a byl jmenován prokurátorem ve Frankfurtu. Do své nové funkce si z minulosti přinesl nejen přezdívku, ale také zkušenosti s vyšetřováním, které většinou kvůli jednoduchosti provádí sám. V soukromí miluje tento fanatický obránce spravedlnosti rychlá auta, svou koženou bundu a svou trubku. To se ovšem jednoho dne změní. A všechno to začne, když se vydá do Drážďan, kde jeho pěstoun, vrchní státní návladní dr. Eberhard Schwarz, oslavuje na Labském parníku své šedesáté narozeniny.


Středa 2. srpna 2000 20.00 hodin

Dobrodružství kriminalistiky

Cyklus o kriminalistice pokračuje příběhem nazvaným Krev. Historie nás zavede do Čech roku 1902. Poblíž Českého Krumlova zmizely tři děti. Případ vyvolal velký rozruch a pátrání se ujali dva inspektoři. Smyčka se nakonec začala stahovat kolem truhlářského tovaryše Klementa. Byl již jednou souzen pro podezření z vražd dětí. Soud však neměl dostatečné důkazy, a proto byl Klement tehdy osvobozen...


Čtvrtek 3. srpna 2000 20.00 hodin

Mrtvé ticho

Psychologicky laděné vyprávění s krimizápletkou předkládá příběh tří nerozlučných kamarádek, jejichž přátelství i život osudově poznamená tragická nehoda. Když si totiž po skončení studií vyjedou na výlet do pouště, a rozkurážené, napůl opilé, se řítí pustou silnicí, porazí člověka. Po zjistění, že je mrtvý a jde o tuláka, kterého pravděpodobně nikdo nebude postrádat, ho dobře ukryjí a domluví se, že nikdy nikomu nic neřeknou, protože si nechtějí kazit život, který se teprve chystají naplno vychutnávat. Jedna z nich se dokonce usadí v blízkém městečku, protože tu získala místo televizní reportérky. Jenže o tři měsíce později policie mrtvolu objeví a začne pátrat po pachateli. To je konec přátelství narušeného děsivým tajemstvím, protože každá z dívek začne v duchu uvažovat, jak v případě odhalení hodit vinu na ostatní.


Pátek 4. srpna 2000 20.30 hodin

Hříšní lidé města brněnského

Čtyřdílný komediálně-kriminální cyklus Hříšní lidé města brněnského se záměrně podobá seriálu o Hříšných lidech města pražského a přeje si, aby se stal přitažlivým a vítaným programem. Příběhy nazvané Sólokapr, Pekelný stroj, Záhadné zmizení Lily Košvancové a Hluboká propast se zabývají zločinem (často i hrdelním) a vracejí se do dvacátých let, kdy brněnská "plotna" (obdoba pražské hříšné "galérky") vládla nad hlavním městem Moravy. Plotní ulice, Dornych, Křenová, okolí brněnských jatek a zakouřené lokály Flédyna, Nový svět, Mexiko, tato rejdiště zločinu, výsměchu spravedlnosti a nostalgické sentimentality brněnského podsvětí se stala dějištěm příběhů nezákonných kotrmelců, inspirovaných zprávami z policejních archivů a články z brněnských novin, které režisér Jiří Sequens zpracoval do scénářů. Dobové šansony Jaroslava Uhlíře a texty písniček výstižně charakterizují jednotlivé díly. V úvodním příběhu nazvaném Sólokapr rozehrává šarmantní paní Zita čtyři výhodné sňatkové partie. Kterou zvolit? Bohatou statkářku, vdovu po francouzském průmyslníkovi, romantickou automobilistku či majitelku vinohradu z jižní Moravy? Odpověď znají Hana Maciuchová a Svatopluk Skopal v hlavních rolích.


Sobota 5. srpna 2000 19.55 hodin

Nestor Burma

Soukromý detektiv Nestor Burma, šarmantní milovník života i dobrého jídla a pití, řeší případy, s nimiž se postižení z nějakého důvodu nechtějí obrátit na policii. Právě ho vyhledala žena chovatele koní Erika de Moberta, kterému kdosi vyhrožuje. Vystrašená Diana prosí, aby jí detektiv manžela tajně ohlídal. K tomu ovšem musí pobývat u nich doma. V sídle Mobertových se právě koná jeden z pravidelných společenských večírků a detektiv zjišťuje, že vztahy mezi členy rodiny i jejich chování k přátelům jsou více než podivné...


Neděle 6. srpna 2000 20.00 hodin

Navždy mladý

Hlavním hrdinou romantické komedie s prvky sci-fi je odvážný zkušební pilot Daniel McCormick, který sice miluje půvabnou Helen, ale nemá odvahu požádat ji o ruku. Když je po jednom z jeho nesmělých a nepovedených pokusů dívka cestou ze schůzky sražena náklaďákem a půl roku se neprobírá z komatu, obrátí se zoufalý pilot na přítele, vědce Harryho Finlaye, pracujícího na tajném vládním experimentu s hibernací. Požádá ho, aby ho v rámci pokusů zmrazil na celý rok, protože se nechce dívat jak jeho milovaná pomalu umírá. V okamžiku, kdy uléhá do hibernátoru, píše se rok 1939, místo jednoho roku však stráví mimo tento svět více než padesát let a probudí se jen náhodou v roce 1992, když dva chlapci, hrající si v polozapomenutém vojenském skladu, nevědomky otevřou mrazící box, čímž zahájí proces probouzení. V hlavní roli se představí Mel Gibson.