číslo 32/2000
vychází 24. července

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Bengtssonův Zrzavý Orm

ČRo 3 - Vltava, četba na pokračování od 7. do 22. srpna, pondělí až pátek od 8:30

Slavný román švédského spisovatele Franse Gunnara Bengtssona Zrzavý Orm v sobě spojuje hned tři předpoklady čtenářské úspěšnosti - je totiž románem historickým, dobrodružným a v neposlední řadě i humorným. Odehrává se v raném středověku a vypráví o příchodu křesťanství mezi drsné Vikingy. Neměli to tehdejší misionáři na evropském severu lehké, možná dokonce těžší než jejich následovníci v jihoamerických a afrických pralesích. Jejich pomocníkem při christianizaci divokých Seveřanů bylo častěji než hluboké poselství evangelií silné pivo a jiné jakémukoli duchovnu navýsost vzdálené prostředky.

Dobrodružství hlavního hrdiny - náčelníka Zrzavého Orma (jen tak mimochodem, po celém světě známého jako Rudý Orm, toto jméno však bylo v osmdesátých letech, kdy byl četba natočena, politicky neprůchodné) - se neodehrávají jen ve skandinávských lesích, ale i ve Španělsku, celém Středomoří i mezi starými Slovany. Jedna z hrdinek se dokonce jmenuje Ludmila, jde pochopitelně o českou krásku. Svět Vikingů se tak stýká se světem keltským, románským, arabským, židovským i slovanským.

Bengtssonův humor má někdy velmi temné odstíny, nikdy však nepřekročí meze a je ve své podstatě laskavý. Umí se vcítit do lidských prohřešků misionářů i jejich oveček. Je to prostě čtení na léto se vším, co si dovedeme představit.

Zrzavého Orma nastudoval v roce 1988 režisér Miroslav Buriánek s plzeňskými herci, ke kterým si přizval jako vypravěče Miloše Hlavicu.

JAN HALAS