číslo 32/2000
vychází 24. července

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Patricie StrouhalováPatricie Strouhalová, moderátorka ČRo 1 - Radiožurnálu a Dobrého rána na ČT 1

Vaše cesta k mikrofonu?

Má cesta k rozhlasovému mikrofonu začala už na vysoké škole - studovala jsem Fakultu sociálních věd UK v Praze a za svůj studijní obor jsem si zvolila rozhlasovou žurnalistiku. Doma jsem totiž pořád poslouchala rádio. Například ranní vysílání Karla Mastného a jeho kolegů anebo Studio 7 - tam jsem obdivovala hlasy Vladimíra Kroce, Jaroslava Sezemského, Jana Pokorného, Zity Senkové, Pavla Kudrny a mnoha dalších. Proto jsem se přihlásila do redakce Dobrého jitra na stanici Praha a začala se pokoušet o první reportáže, rozhovory. Pak následovala dopravní redakce, páteční a nedělní Zelené vlny. Pak jsem přesídlila do Ranního vysílání na Český rozhlas 1 do redakce k Janu Pokornému a na Radiožurnálu jsem zůstala dodnes. Nyní moderuji pondělní a středeční dopolední Radiožurnály. Tahle práce mě nesmírně baví!

Vaše rozhlasová "nej"?
Jsou to má první živá vysílání, přenosy z cizích měst - a pak moje záliba k filmům. Zavedla mě do Karlových Varů a také do Cannes. Natočila jsem spoustu rozhovorů, nejraději vzpomínám na Alana Aldu, Ginu Lolobrigidu... Bylo jich opravdu hodně - a toho stříhání! Za své osobní rozhlasové "nej" považuji to, že jsem nikdy neopustila rozhlas kvůli práci v televizi.

Co vás drží nad vodou?
Těším se z maličkostí - že se dobře vyspím, že si uvařím nějakou dobrotu. Že s manželem opustíme Prahu a budeme pár dní v přírodě. Hlavně, že jsem se z více než desetiletého života v médiích nestala nafoukanou, důležitou, nepostradatelnou kolegyní svých kolegů.