červenec 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

začaly nám prázdniny, a protože ty jsou symbolem slunce, her a odpočinku, připravili jsme pro Vás prázdninové hrátky, při kterých si můžete zasoutěžit a zároveň něco nového poznat. Pokud pozorně čtete náš Týdeník, jistě jste si všimli, že naše nakladatelství vydalo v nedávné době knihu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech, která je určena všem, kteří se rádi toulají přírodou a poznávají krásy Čech a Moravy.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které budeme v prázdninových číslech Týdeníku Rozhlas postupně představovat. Vymysleli jsme si pro vás malý háček - nezveřejníme název popsaného objektu. Budete mít k dispozici celkový popis a jako pomůcku písmenka, z kterých můžete název složit. Pokud nám zašlete správné jméno, postoupíte do slosování a můžete vyhrát pozornost od nakladatelství Radioservis.

Tím však naše hrátky nekončí, u posledního objektu, který vyjde v čísle 37, bude otištěna tabulka, do které můžete doplnit všechny již otištěné rozhledny a hrady a vyluštíte tím naší tajenku. Pokud nám zašlete tuto tajenku, dostanete se do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny.

Tento královský hrad najdeme v hlubokých lesích na Jindřichohradecku v blízkosti rakouských hranic. Nejlépe se k němu dostaneme z obce Pomezí. Přímo pod hradem je možno zaparkovat auto.
Nejbližší železniční zastávka se nachází ve Slavonicích, které jsou od hradu vzdáleny přibližně deset kilometrů.

Jedná se o jednu z nejrozsáhlejších a nejzachovalejších hradních zřícenin u nás. Hrad byl vystavěn jako pomezní pevnost u obchodní stezky, která vedla z Rakouska do Čech. Hrad nechali postavit pravděpodobně bavorští páni z Hirschbergu po roce 1200. Ve druhé polovině 13. století jej získali Vítkovci. Dalším majitelem byl purkrabí Karla IV.. Největší význam měl hrad za vlády Václava IV., který jej přenechal svému oblíbenci Konrádu Krajířovi z Krajku. Jeho rod rozšířil obytné části i opevnění. V roce 1771 byl však hrad značně poškozen požárem po zásahu blesku. Od té doby již nebyl obýván a postupně se měnil ve zříceninu.
Od roku 1972 tu probíhá rozsáhlá rekonstrukce. Jádro hradu dnes tvoří zřícenina románského paláce se dvěma věžemi a soubor obytných goticko-renesančních budov. V severní věži se dochovala románská kaple. Jižní věž vysoká 36 metrů dnes slouží také jako rozhledna. Vystoupíme na ni po 151 schodech. Je odtud pěkný výhled na moře lesů takzvané České Kanady a do údolí až naNápověda rakouské území.
Podle pověsti prý za větrných nocí na hradě hrůzostrašně kvílí a vzdychá duch hradního pána, který pro svou krutou povahu dosud nenalezl v hrobě klidu. Zjevuje se zde prý také Bílá paní - přízrak paní Markéty, která naříká nad svým údělem. Na hrad stojí zato se podívat nejen kvůli němu samotnému, ale také pro okolní krásnou krajinu s hlubokými lesy. Jen kousek odtud pak leží historický skvost, město Slavonice. V městské památkové zóně tu uvidíme nádherné renesanční domy ze 16. století, které patří k nejvzácnějším v Čechách. Jsou tu k vidění i dvě věžovité brány, části opevnění města a další památky.