číslo 31/2000
vychází 17. července

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 24.7.   13:30 hodin

O sloních maminkách

Nejvíce mě potěšilo pozorování nesmírné péče matek o malá slůňata, vypráví v Meteoru prof. RNDr. Zdeněk Veselovský o své cestě za zvířaty afrického Zimbabwe.

Sloni mají nejdelší březivost mezi všemi savci, trvá průměrně 644 dnů. Samo rozmnožování slonů je velmi pomalé, samice dosahují pohlavní dospělosti mezi devíti až dvanácti roky, samci až po patnácti letech. Samice může rodit mláďata po čtyřech až osmi letech a tak i nejúspěšnější samice za život vychová jen pět nebo sedm mláďat. K tomu je nutno připočíst, že přibližně padesát procent mláďat se nedožije dospělosti. V Zimbabwe můžeme často vidět uhynulá malá i starší mláďata, která se stávají potravou hyen a supů. Tato skutečnost způsobuje vrásky všem, kteří se snaží existenci těchto pozoruhodných savců jak v Africe, tak i v Asii zachovat.

V přírodě žijí obě pohlaví odděleně a většina velkých stád jsou samičího pohlaví, vedených nejstarší slonicí. Ve stádu samic jsou jedině mladí nedospělí samci. Staří samci žijí většinou osaměle a připojují se ke stádu pouze v době říje.

Jak při porodu, tak i při hlídání mláďat panuje ve stádě vzájemná pomoc a narozené mládě získává zcela automaticky hned několik hodných tetiček, které ho pomáhají opatrovat.

Hmotnost novorozence je 70 až 135 kg, často jsou tak malí, že u větších samic nedosáhnou k mléčné žláze umístěné na prsou a samice je proto musí ke kojení přivádět na malé vyvýšeniny, aby tam dosáhli.

Slůňata denně přibírají na váze až půl kilogramu a do pátého roku vyrostou ročně o dvanáct centimetrů. Samice kojí mládě kolem dvou let, ale od šesti měsíců začíná slůně přijímat pevnou potravu, kterou mu často matka podává chobotem do úst.

IVO BUDIL