číslo 31/2000
vychází 17. července

Zpět na obsah         

Televize, film


TV TIPY

Pondělí 24. 7.   21:30 hodin

Před úsvitem

Americký nezávislý režisér Richard Linklater (nar. 1961, Houston, Texas) zaujal už svými dvěma prvními filmy, které se odehrávaly ve školním prostředí - komedií Flákač i nostalgickým pohledem na 70. léta Omámený a zmatený. Jeho třetí snímek Před úsvitem je zralým dílem nevšedního filmaře. Linklater natočil velmi jednoduchý příběh dvou lidí, kteří se setkají, prožijí spolu několik hodin a zase se rozejdou, možná navždy. Vídeňské exteriéry, v nichž celý snímek vznikl, nejsou použity jako turistické lákadlo, ale jako přirozené pozadí vznikajícího citového vztahu. Kromě dvou hlavních protagonistů se tu objeví jen pár epizodních postav. Tíha celého filmu tak leží na herectví Ethana Hawkea a Julie Delpyové, kteří působí přirozeným, civilním a díky dobře napsaným dialogům i přesvědčivým dojmem.


Úterý 25.7.   21:40 hodin

Modrý sešitek Rudolfa Šrámka

Z tohoto případu mrazí dodnes, nikdo totiž nezná celou pravdu. Většinu stop pokryl nemilosrdný čas. Spolužák Jiřího Wolkera, talentovaný matematik a mizerný básník, Rudolf Šrámek, se dočkal jediného štěstí ve svém krátkém životě. Zemřel stejně jako jeho básnický rival a velký vzor Wolker - na tuberkulózu. Na smrtelné posteli dokázal však něco, co by básník Wolker nikdy nesvedl. Vypočítal teorii rozbití banku rulety v Monte Carlu. A pak onen neuvěřitelný příběh začal. Pokud se události odehrály tak, jak se pokusilo naše vyprávění naznačit, pak se v Prostějově a v Monaku odehrálo něco, co nemá v dějinách zločinu obdoby.


Středa 26.7.   20:00 hodin

Dobrodružství kriminalistiky

Pátý příběh cyklu má název Střela. A už název nenechá na pochybách, že se jedná o obor zvaný soudní balistika. Ocitneme se v jižní Anglii v roce 1928. Majitelka panství Tereza Ryanová si vzala dobrodruha, který postupně prohýřil veškerý majetek. A jakmile už nebyly peníze, Tereza pro něho přestala být přitažlivou. Jednoho dne byl Ryan nalezen zastřelený. Podezření padlo na Terezu, komorníka, pytláka. Ke zjištění pachatele přispěla balistická expertíza, jíž se ujal její objevitel, Robert Churchill... Hrají Hana Maciuchová, Petr Čepek, Vlastimil Brodský a Luděk Munzar.


Čtvrtek 27.7.  20:00 hodin

Věšák s Jiřím Sovákem

Dnešním hostem pořadu Věšák je Jiří Sovák, velká osobnost českého herectví a jedinečný vypravěč, který koncem roku 2000 oslaví osmdesátiny. Můžeme se tedy jen těšit, na které z jeho znamenitých příhod se dostane a co vše se dozvíme od kolegů a přátel Jany Bouškové, Bronislava Poloczka a Jiřího Štěpničky. Ti přijdou Mistra pozdravit a zavzpomínat na společné zážitky. Rozhodně to ale nebude vzpomínání příliš důstojné a vážné - konečně to by asi Král fóru (jak nazval Jiřího Sováka Vladimír Menšík) ani nedopustil.


Pátek 28.7.    20:00 hodin

Americká divočina

Lovy beze zbraní v dobrodružném americkém filmu pro mládež. Jeho hrdiny jsou tři bratři, kteří si na dluh pořídili videokameru a se svolením rodičů se o prázdninách vydali na dobrodružnou cestu divočinou, aby naplnili svůj sen. Chtějí totiž natočit život divokých šelem v jejich přirozeném prostředí uprostřed divoké a člověkem dosud jen málo poznamenané přírody. Přestože se zábavná prázdninová cesta postupně mění v životu nebezpečné dobrodružství, podaří se chlapcům "ulovit" některé opravdu unikátní záběry, například medvědů přezimujících v jeskyni. Dobrodružství a strádání jim však přinese nejen úlovky na videokazetách, ale také změní jejich životy. Chlapci dospějí, uvědomí si, co od života chtějí i naopak co od něj neočekávají.


Sobota 29.7.   22:20 hodin

Této noci

Desetiletá Alice si se svými vrstevníky moc nerozumí a oni jí oplácejí zlomyslnostmi. Holčička nekriticky obdivuje sedmnáctiletou Sheryl ze sousedství. Vysnila si, že jsou kamarádky, vykládá to i dětem, starší dívka si jí však pochopitelně vůbec nevšímá. To se změní ve chvíli, kdy se Sheryl v noci vykrade z domu za milencem a Alice se jí připlete do cesty. Náhle jsou z nich spojenkyně, sdílené tajemství přináší Alici dosud netušené zážitky a Sheryl získává užitečného pomocníka a poslíčka utajovaných vzkazů. Je to ovšem hra s ohněm a osud se obelstít nedá... Milostné drama natočil v roce 1992 Craig Bolotin. Jednu z hlavních rolí hraje Juliette Lewisová (Mys hrůzy, Manželé a manželky, Kalifornie, Romeo krvácí, Takoví normální zabijáci, Od soumraku do úsvitu).


Neděle 30.7.  20.00 hodin

Strom snů

Ve vzpomínkách dospělé Lydie se můžete vypravit do horkého léta roku 1970, kdy jako dvanáctiletá žila s rodiči a bratrem v malém jižanském městečku Juliette. Nebyla to příliš přiznivá doba. Rodina přišla o dům a bydlela v chudinském baráku, otec se vrátil z války ve Vietnamu poznamenán duševním traumatem, nedokáže si udržet žádnou práci a navíc tu jsou děti opilce Lipnicka, se kterými ostatní děti vedou otevřenou válku. Zejména o velký strom, v jehož koruně si chtějí postavit prázdninový domek. Nakonec se party dohodnou, že strom obsadí ten, kdo dokáže přeplavat ve staré vodárenské věži nádrž ve chvíli, kdy se vypouští voda...