číslo 31/2000
vychází 17. července

Zpět na obsah         

Hudba


PATNÁCT MINUT SLÁVY

Protože v TOP 40 s uzávěrkou 7. července se od minulého týdne udály změny stěží kosmetického rázu, věnujme se na těchto řádcích několika albovým novinkám, které se v hitparádě v poslední době objevily a my jsme si jich dosud všimli pouze letmo.

Sinéad O´ConnorJednou z největších událostí letošního léta je bezesporu nová deska irské rebelky Sinéad O´Connor. V České republice je zatím pětatřicátá, ale soudě podle úspěchu jedné z novinek Hitparády 2000, singlu s písní No Man´s Woman, to nemusí být pro album Faith And Courage konečná. Čtyřiatřicetiletá Dubliňanka se s čerstvou kolekcí nových skladeb přihlásila po dlouhých šesti letech od alba Universal Mother, které v Praze propagovala na jedinečném koncertě ve Sportovní hale v červnu 1995. Takřka přesně po dvou letech se k nám vrátila - tentokrát coby hlavní hvězda letního festivalu Jam. Také na pražském koupališti Džbán měla "v kapse" novotou vonící disk- Gospel Oak, ovšem jen formátu minialba.

A co se dělo pak? Inu, Sinéad zmoudřela. Deset let poté, co na veřejnosti roztrhala fotografii papeže, byla vysvěcena na kněžku římsko-katolické církve a přijala jméno Matka Bernadetta. S odstupem času se hodnotí s nadhledem, hovoří o vlastní nevyzrálosti a o tom, že si v minulosti byla ne vždy vědoma toho, co vlastně říká. Dnes máme zkrátka co dělat s jinou, neméně talentovanou, ale mnohem vyzrálejší písničkářkou. Za pomoci hvězdné ekipy producentů - od Bryana Ena, přes Davea Stewarta, po Wyclefa Jeana - natočila (a nadpozemsky křehkým hlasem nazpívala) nesmírně osobní desku. Výpověď ženy, které už není dvacet.

Jestli vám v čase prázdnin a dovolených zbyde pár stovek, neváhejte a novou Sinéad si pořiďte.

MILAN ŠEFL