číslo 31/2000
vychází 17. července

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

BookletHonza Nedvěd ml.: Mým vzorem je pořád táta

Písničkářská legenda Jan Nedvěd už řadu let participuje na kariéře skupiny Příbuzní, jejímž členem a hlavním autorem je jeho syn Honza. Ten se po dvou letech tichých příprav repertoáru rozhodl vydat své debutové sólové album Jsme tu cizí. Na desku zařadil třináct vlastních skladeb, z nichž většina vznikla na tátovy texty. Součástí alba jsou i coververze otcových "trvalek" Na kameni kámen a Podvod. Na jedné z nich si dokonce společně zazpívali. "Chcete-li srovnávat, srovnávejte s Eltonem Johnem nebo Billym Joelem," píše se v propagačním materiálu vydavatelské firmy.

Jak byste ve stručnosti definoval své debutové album?
Rozhodně bych ho necharakterizoval jako útěk od folku nebo jako nějakou hádku s tátou, jak už jsem se taky dočetl. Prostě vyšla moje sólová deska, která je samozřejmě pestřejší a popovější než nahrávky skupiny Příbuzní. Podobně jako v případě desek Příbuzných jsem napsal hudbu na texty od táty. Jen jsem ji zabalil do jiného zvuku.

Z pilotního singlu zní moderně zaranžovaná pop-rocková písnička. Člověk by od zpěváka jménem Honza Nedvěd ml. čekal něco jiného. Snažíte se programově vyvázat z představy folkového písničkáře?
Já se nikdy neškatulkoval, styl nerozlišuju, mně se líbí písnička. Mám třeba všechny desky AC/DC, ale líbí si mi z nich jenom něco. Mým hlavním vzorem je dodnes můj táta. Ten mi vždycky říkal: "Jeď si podle svýho, jinak to budu já:"

Jste spjat se skupinou Příbuzní. Existence vašeho sólového alba i nové kapely určitě nastolí otázku, zda s Příbuznými není ámen...
Pokračují dál, hrají paralelně s mou novou skupinou. Žádná závist se nekoná, s Příbuznými máme dál normální vztahy. Uvažuju dokonce o tom, že některé lidi z Příbuzných zakomponuju do své nové kapely. Příbuzné nechci zničit, je to zaběhnutá skupina, na kterou lidi chodí.

"Jménu Nedvěd nesmíte udělat ostudu," říká syn slavného otceSvou debutovou desku jste natočil takřka sám. Nepostrádal jste někoho, kdo by vás v dobrém slova smyslu korigoval?
V tomto směru jsem byl v pohodě, měl jsem totiž požehnání od otce. Sám bych si nikdy netroufl desku vydat, to on pořád říkal "vydej to a uvidíš". Ale třeba ve studiu vůbec nebyl, chtěl jen, abych to udělal podle svého svědomí a citu.

Jste synem slavného otce. Cítíte to jako výhodu nebo spíš jako omezení?
Tak napůl. Na jednu stranu jsou všichni zvědaví, co dělá syn slavného Nedvěda, a na koncert přijdou třeba jen ze zvědavosti. Ale zase je trochu svazující, že jménu Nedvěd nesmíte udělat ostudu, laťka je v tomto případě nastavena dost vysoko. Nemluvě o závisti, pomluvách a klepech - z toho se chce člověku až brečet. Ale pořád je lepší, když se o vás píše a mluví, než kdybyste pro média neexistoval.

V tomhle vám táta neporadí?
Říká, ať si drbů vůbec nevšímám, že by mě to zničilo.

Jste schopen skládat i textovat - nedošlo mezi vámi a tátou k pokusu o autorskou výpomoc?
Na poslední desce Příbuzných se mu líbí asi čtyři moje písničky. Tvrdí, že kdybych je tam nedal, že by si je klidně vzal na svou desku. Takže je možné, že na některém jeho příštím albu bude moje hudba. Ale zatím jsme každý někde jinde.

Kde si vaši novou skupinu budou moci posluchači vyslechnout naživo - chystáte se objíždět letní festivaly?
To vůbec ne. V září asi připravíme nějaké koncertní turné a co bude dál, to se uvidí posléze.

MILAN ŠEFL