číslo 30/2000
vychází 10. července

Zpět na obsah         

Televize a film


SOUTĚŽÍME S ČESKÝM FILMEM

Anděl na dovolené

Zejména v první polovině 50. let proslul Jaroslav Marvan, v té době bezkonkurenčně nejpopulárnější herec, jako představitel postav sice bručivých, popudlivých, staromilských, ba nevěřících ve spásonosný pokrok, ale přesto posléze přidavších ruku ku společnému dílu. Takového jsme jej mohli spatřit v řadě komedií: Železný dědek, Bylo to v Jaroslav Marvan, Stella Zázvorková a Josef Kemr na jedné z "andělských" dovolenýchmáji, Veselý souboj, Ještě svatba nebyla - a zejména ve dvojici volně návazných filmů Dovolená s Andělem (1952) a Anděl na horách (1955).

V době, kdy televize teprve dělala své první dětské krůčky a kdy byla nouze o přitažlivé komedie, dosáhly oba filmy mimořádné návštěvnosti: každý zhlédlo kolem čtyř milionů lidí! Protože je na obrazovkách můžeme čas od času vídat i v současnosti, musíme ocenit jejich řemeslnou jistotu, využívání osvědčených postupů vycházejících vstříc diváckému očekávání. Především však oba filmy můžeme vnímat i jako dokument o své době, kdy dovolené byly organizované, pro účastníky byl každodenně připraven bohatý program a někdy i pořádná práce. Co se kdysi psalo? Radostný pocit, který při zhlédnutí této veselohry máme, pramení především z toho, že nám živě připomene skutečnost, jak naši nejlepší pracovníci, manuální i duševní, mohou dnes trávit zasloužený oddech po celoroční práci.

Jaroslav Marvan po letech vzpomínal, jak se musel učit zedničině (pro první část), ale naopak v druhé musel předstírat, že lyžovat moc neumí. Pádů jsem zažil nepočítaně, zejména, když se musely některé scény opakovat. Režisér Bořivoj Zeman si cenil, jak letovisko poblíž rybníka i lyžaři na slovenských horách byli vstřícní a laskaví. A doplňme, že oba filmy se námětově trochu liší: zatímco letní Dovolená s Andělem je ještě poplatná schématu napraveného tvrdohlavce, Anděl na horách se již orientuje hlavně na privátní sféru - hlavní hrdina "nenápadně" zkoumá chování vyvolené svého syna a způsobí více zmatků než užitku...

JAN JAROŠ

Soutěžní otázka č. 2:

Hlavní hrdina filmu, popudlivý pan Anděl, je

a) revírník, b) revizor, c) revizionista

Odpovědi zasílejte na adresu: Týdeník Rozhlas, Jeseniova 36, Praha 3, 130 00
nebo na e-mail: Tydenik.Rozhlas@cro.cz