červenec 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

začaly nám prázdniny, a protože ty jsou symbolem slunce, her a odpočinku, připravili jsme pro Vás prázdninové hrátky, při kterých si můžete zasoutěžit a zároveň něco nového poznat. Pokud pozorně čtete náš Týdeník, jistě jste si všimli, že naše nakladatelství vydalo v nedávné době knihu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech, která je určena všem, kteří se rádi toulají přírodou a poznávají krásy Čech a Moravy.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které budeme v prázdninových číslech Týdeníku Rozhlas postupně představovat. Vymysleli jsme si pro vás malý háček - nezveřejníme název popsaného objektu. Budete mít k dispozici celkový popis a jako pomůcku písmenka, z kterých můžete název složit. Pokud nám zašlete správné jméno, postoupíte do slosování a můžete vyhrát pozornost od nakladatelství Radioservis.

Tím však naše hrátky nekončí, u posledního objektu, který vyjde v čísle 37, bude otištěna tabulka, do které můžete doplnit všechny již otištěné rozhledny a hrady a vyluštíte tím naší tajenku. Pokud nám zašlete tuto tajenku, dostanete se do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny.

V Pošumaví, asi patnáct kilometrů severovýchodně od města Sušice, se nachází obec se zříceninou stejnojmenného gotického hradu. Auto můžeme zaparkovat na parkovišti u silnice zhruba 300 metrů od hradu. Nejbližší železniční zastávka v městečku Kolinec je vzdálená přibližně šest kilometrů.

Hrad založil v polovině 14. století patrně komorník Karla IV. V době, kdy se majitelem hradu stal Menhart z Hradce a kdy husité ohrožovali Karlštejn, sem byly převezeny české korunovační klenoty. Ukryty byly v hradní věži Putna. Dalšími vlastníky hradu byli Švihovští z Rýzmberka a Zdeněk Lev z Rožmitálu. Po stavovském povstání získal hrad císařský generál Baltazar de Marradas, který je v roce 1628 prodal španělskému dobrodruhovi Martinu Huertovi. Ten po třicetileté válce poškozený hrad opravil a nechal tady postavit i nový pozdně renesanční palác. Další vlastníci se však o hrad příliš nestarali, a tak začal postupně chátrat a měnit se ve zříceninu. Jeho posledními majiteli byli až do roku 1945 Windischgrätzové. V současnosti tu probíhají rozsáhlé rekonstrukce.

Dnes zde uvidíme zbytky věžovitého paláce - tzv. Rajského domu, spojeného s mohutným kamenným mostem o čtyřech obloucích s hranolovou věží zvanou Putna. Tento ojedinělý most je raritou v celé Evropě. Součástí hradu je také tzv. zámecká část - zastřešený pozdněNápověda renesanční Huertův palác s arkádou a empírovým průčelím, ukončený štíhlou válcovou věží. Zachovala se i brána a několik dalších staveb včetně hradeb. V předhradí je adaptována zřícenina renesančního pivovaru ze 16. století. Z hradní vyhlídky si můžeme prohlédnout pouze nejbližší malebné okolí.

S historií hradu i zámecké části nás seznámí průvodce. Uvidíme tady například různé zbraně určené k obraně hradu, portréty knížete Windischgrätze a další zajímavosti. V gotickém rajském domě je umístěna expozice zaměřená na společenskou hru šachy.