číslo 29/2000
vychází 3. července

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 15. 7. - Praha - 8.04 hodin

Pochoutka? Jíl!

Zvířata i lidé čas od času pojídají hlínu, jíl, písek nebo kamení. Nejčastěji jsou to právě ptáci, kteří si vypomáhají pískem a kamením při trávení potravy. Ptačí zobák nedokáže zpracovat potravu tak, jak to dokážou čelisti a zuby savců. K drcení potravy proto dochází u ptáků až v tzv. svalnatém žaludku. Spolykaný písek a kamení tomuto zpracování potravy napomáhají.

Někdy slouží hlína jako zdroj životně důležitých minerálních látek. Na tržištích v Ghaně si kupují těhotné domorodé ženy porce zeminy, které jsou na některé minerální prvky, především železo a měď, bohatší než minerální tablety vyráběné farmaceutickým průmyslem.

Atrakcí u jedné peruánské řeky jsou papoušci, kteří sem každé ráno přilétají na svou jílovou snídani. Je to nezvyklá podívaná. Mezi pozorovateli jsou i slovutní vědci, které vzrušuje jediná otázka: Proč? - Odpověď je šokující. Peruánští papoušci se vypořádali s problémem rostlinných jedů zcela neobvyklým způsobem: nevyvíjeli si zbraň proti rostlinným jedům ve vlastním těle, ale našli si ji v životním prostředí. Ptáci se totiž slétají jen na jednu vrstvu jílu, která vyniká schopností vazby na toxické látky, a jiné druhy jílu ponechávají bez povšimnutí.

IVO BUDIL