číslo 29/2000
vychází 3. července

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 11. 7. - Praha - 13.30 hodin

Zveme ke Klonku u Suchomast

Vlevo slavný vrch Kotýz, vzadu vesnice Tmáň. S geologem prof. RNDr. Ivo Chlupáčem jsme se vydali ke geologickému památníku u Suchomast na Berounsku. Vědce sem přitahuje z celého světa.

Již od Joachima Barranda se geologové snažili vytýčit hranice našich geologických dějin, rozdělit geologickou minulost planety na řadu útvarů. Ze školy nám uvízly v paměti např. silur, devon, karbon... A toto rozdělení musí mít v přírodě nějaký materiální základ. Proto se v různých částech světa hledají ty nejlepší skalní výchozy, které by ukazovaly hranice mezi jednotlivými útvary v tom nejlepším vývoji.

Příkrá skála u Suchomast představuje hranici mezi silurem a devonem, podle dnešního stavu datování dobu přibližně před 417 miliony let. Tehdy byl život již velice rozvinutý, poměrně bohatý. Nejvyššími živočichy byly primitivní formy ryb, většinou opatřených na povrchu těla pancéřovými deskami. Vládci moří byli ještě trilobiti i další členovci, hlavonožci podobní dnešní loděnce, různí ramenonožci, hojně tu žili ostnokožci, zejména mořské lilijice. K zvláštnosti této doby patří velicí členovci, kteří měli mohutná klepeta a dosahovali délky až mezi dvěma a třemi metry. Byli to tvorové jistě hrůzyplní a ten, kdo by se s nimi chtěl seznámit, jejich rekonstrukci najde v Národním muzeu v Praze.

IVO BUDIL