číslo 29/2000
vychází 3. července

Zpět na obsah         

Hudba


TOP 40 - oficiální česká hitparádaPATNÁCT MINUT SLÁVY

Od minulého týdne je v čele TOP 40 novinka Jaromíra Nohavici Moje smutné srdce. Protože se zdá, že v tomto případě nepůjde o jednorázový výstup na vrchol oficiální české hitparády, ale o opravdovou trvalku, je nejvyšší čas věnovat jí v této rubrice patřičný prostor.

Jaromír Nohavica: Moje smutné srdcePo třech letech od skvělého alba Divné století, které bylo jakýmsi přelomem v Nohavicově dráze, se písničkářský bard rozhodl natočit album o lásce v jejích rozličných podobách. To ovšem neznamená, že by šlo o návrat k ryzímu folku. Na desce opět spolupracovali muzikanti, kteří Nohavicovi na Divném století pomohli k tomu být přesvědčivý i pro neportovní publikum - Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský z někdejšího Nerezu, ale také rtuťovitá Českomoravská hudební společnost. Stranou nezůstal ani Nohavicův dávný souputník Karel Plíhal, jehož album Kluziště zaznamenalo v hitparádě značný úspěch před nedávnem - srovnání jejich nových desek může být velmi zajímavé.

Z dalšího žebříčkového dění připomeňme start čerstvého cédéčka Sinead O´Connorové ze 36. místa. Na albu Faith And Courage pracovala vyhlášená irská provokatérka, věnující se nyní také církevnímu životu jako Matka Bernadette Mary, s hvězdnou ekipou producentů v čele s Brianem Enem či Davem Stewartem a první singl s písní No Man´s Woman rozhodně není k zahození.

Poslední novinka týdne je lahůdkou pro milovníky blues a kytarového umění. Eric Clapton na albu Riding With The King spojil síly s nezničitelným kytarovým důchodcem B. B. Kingem a takováto symbióza je jak vidno atraktivní i pro tuzemského posluchače.

Novinkám mezi nejhranějšími písněmi v českých rádiích se budeme věnovat příště.

MILAN ŠEFL