číslo 28/2000
vychází 26. června

Zpět na obsah         

Televizní tipy


Týdeník Rozhlas přináší v předstihu program těchto televizních programů: ČT 1, Č 2, NOVA, PRIMA. Z kabelových TV informuje o programu kanálů: Hallmark, Max 1, HBO, Galaxie a Discovery.

Casablanca

Pondělí 3. 7. - NOVA - 9.30

Válečné drama Casablanca patří k nejslavnějším a dodnes nejoblíbenějším filmům v dějinách světové kinematografie. Citují ho snad všichni velcí filmaři a narážky a citace z něj se dodnes objevují v řadě filmů a seriálů. Slavný film natočil režisér Michael Curtiz podle scénáře Julia J. Epsteina, Philipa G. Epsteina a Howarda Kocha, kteří zpracovali neuvedenou divadelní hru Murraye Burnetta a Joan Alisonové Každý jde k Rickovi. Hlavní role ztvárnili Humphrey Bogart a Ingrid Bergmanová.


Putování za láskou

Čtvrtek 6. 7. - PRIMA - 15.50

Postarší slečna Agatha McGeeová (Angela Lansburyová - na snímku), učitelka v církevní škole, se pomalu chystá do výslužby. Žije sama, je to laskavá žena vždy připravená přispěchat bližnímu na pomoc, konzervativní názory ji ale často dostávají do sporů s lidmi, kteří pohlížejí na svět jinak než ona. Při odchodu do penze dostává dárek na rozloučenou: poukaz na letecký zájezd do Irska. Má z toho radost, neboť si už léta dopisuje s jedním tamním kolegou. Nikdy se neviděli, z korespondence však povstalo hezké přátelství. Nyní se tedy budou moci setkat! Agatha netuší, jaké poznání ji v cíli čeká...


Lakomec

Sobota 8. 7. - ČT 1 - 14.15

Pokud si vzpomeneme, Louis de Funes (na snímku) v žádné ze svých rolí nedal nikomu ani frank zadarmo. Vrchol hamižnosti představuje v dramatickém světě Molierův Harpagon. A tak není divu, že se role Lakomce, muže, jehož hlavní hnací silou byly peníze, potkala s tímto žlučovitým, energickým hereckým naturelem. Spolu s režisérem Jeanem Giraultem si Funes pozval vedle řady divadelních herců i Michela Galabruho a Bernarda Meneze. Premiérou Lakomce zahajuje ČT řadu filmů s Louisem de Funesem, kterými zpříjemní sobotní odpoledne. Dále uvidíme filmy: Jeden hot a druhý čehý, Dobrodružství rabína Jákoba a komedii Smolař.


Operace Spodnička

Neděle 9. 7. - ČT 2 - 17.10

Dalším filmem v malém cyklu u nás nikdy neuvedených filmů Caryho Granta je válečná komedie Operace Spodnička (1959). Grant v ní ztělesnil kapitána rozhrkané ponorky, kterou se mu podaří zprovoznit jen s pomocí dryáčnických zásobovacích metod vynalézavého poručíka (Tony Curtis). Hrozící válečné operace v Tichomoří komplikuje nejen růžový nátěr, který ponorka neplánovaně dostala, ale také skupina pěti vojenských zdravotnic, o něž se posádka ve stísněných podmínkách malého plavidla musí postarat.