číslo 28/2000
vychází 26. června

Zpět na obsah         

Styl


PRO CHOVATELE

Ve spolupráci s nakladatelstvím Fragment jsme pro vás, milí čtenáři, připravili seriál o chovu nejoblíbenějších zvířat v našich domácnostech, spojený se soutěží o knihy. Pokud znáte správnou odpověď na otázku na konci článku, odešlete ji na adresu Týdeníku Rozhlas do 14 dnů od vydání tohoto čísla. Pět výherců obdrží v každém kole knihu.

Činčila

Činčila patří ke zvířatům, která se v posledních letech stále více přesunují z kožešinářských farem do domácností chovatelů. Stačí se na ni podívat a každému musí být zřejmé proč. Tento hlodavec příbuzný morčatům vypadá jako rozkošná plyšová hračka. Může za to velmi hustá a hebká srst. Než se však pro činčilu nadchnete, musíte zvážit, zda jí dokážete zajistit vše, co potřebuje, a to po velmi dlouhou dobu. Činčily žijí 10 až 15 let, ale výjimečně se mohou dožít i 22 let.

Dlouho se nedařilo činčily odchovávat v zajetí. Jejich kožešina však byla již v 18. a 19. století velmi žádaná, a to vedlo k rozsáhlému vybíjení zvířat ve volné přírodě (na jeden kožich je potřeba 100 kožek!). Až ve 20. století farmáři konečně odhalili správnou stravu, chovné podmínky a také nutnost klidu a ochrany před stresem.

Činčily pocházejí ze suchých a nehostinných západních svahů And v Jižní Americe, proto není vhodné chovat je v akváriu, kde se drží vlhko. Také strava musí být prostá - postačí seno a speciální granule pro činčily. Jediným povoleným pamlskem je malý kousek jablka, mrkve nebo list pampelišky. Je nutné ochránit činčilu před stresem, jako je nadměrný hluk nebo jakýkoliv pohyb nad hlavou.

Vybavení voliéry je vhodné pořídit ve specializovaném obchodě - na podestýlku se hodí hobliny. K péči o srst potřebuje činčila speciální jemný písek.

Pokud se činčila pohybuje volně po bytě, je nutné dávat na ni velký pozor. Vážné problémy může způsobit jen nepatrné olíznutí čistících prostředků, vyplenění mísy s ovocem nebo talíře s cukrovím, otrava tabákem při ochutnávce v popelníku, otrava nejrůznějšími laky a mořidly na nábytku nebo pokojovými rostlinami. Nebezpečné je i okousání textilu, plastů a samozřejmě hryzání kabelů.

(jak)

(Podrobnější informace o chovu činčil najdete v knize Bydlí s námi Činčila z nakladatelství Fragment.)