číslo 28/2000
vychází 26. června

Zpět na obsah         

Styl


MALÉ SPORTY

Bikrosový šampion

Bikros je lákavá disciplina snad pro každého kluka, který má rád kolo. Závodí však úspěšně i dívky. Je to náročný, atraktivní sport, kterému se může věnovat každý mladý a zdravý člověk. Jezdí se na speciálně upravených tratích a bikrosových kolech. Začal se jezdit v Americe, v 80. letech vznikly první oddíly i u nás. Naším nejúspěšnějším jezdcem je devatenáctiletý Michal Prokop. Získal osmkrát titul Mistra Evropy a na světových šampionátech obsazuje přední místa. Kromě bikrosu ještě závodí ve free stylu a jezdí na horském kole.

Kdy jste dostal své první bikrosové kolo a kde jste začínal jezdit?
Své první kolo jsem dostal asi ve čtyřech letech. Jezdit jsem začal na Proseku, kde byla jedna z prvních BMX tratí v Praze. V současné době patřím do oddílu Slovan Bohnice BMX.

Závodíte dlouho. Změnily se za ty roky podmínky na tratích?
Za těch patnáct let se změnilo úplně všechno: dráhy, kola, doplňky. Nejvíc se snad kola. Vyrábějí se z úplně jiných materiálů než dříve. Jsem zvědav, jak BMX bude vypadat tak za třicet let.

Jak vypadá vaše příprava na závody?
Připravuji se prakticky celoročně. Snažím se být celou zimu na kole. Přidávám k tomu posilovnu, tělocvičnu, horská kola a zimní sporty. Přes sezonu dvakrát týdně trénuju na dráze. Já sám se snažím co nejvíce jezdit - v rámci možností.

Jaké sportovní úspěchy "plánujete" v letošním roce?
Rád bych získal titul Mistra České republiky a co nejlépe zajeln a mistrovství Evropy a světa. Bude to však těžké, protože už soutěžím prvním rokem v kategorii Elite, v níž závodí ti nejzkušenější závodníci.

Plánujete pobyt v Americe a závodění na profesionální úrovni. Splní se tento sen?
Rád bych toho dosáhl. V Americe bych chtěl jednou určitě jezdit. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

(ad)