číslo 28/2000
vychází 26. června

Zpět na obsah         

Styl


Volný čas

Něco o stole

Stůl je plocha zvednutá do určité výšky, která odpovídá určitým činnostem. Jeho název pochází nikoli od slovesa státi, ale stláti, protože prvním stolem byla plachta, která se stlala na slámu. Zikmund Winter o stolu napsal, že je to posvátné nářadí, které slouží shromažďování rodiny a hostů a že se ke stolu má přistupovat s uctivostí, protože je to oltář, na který se kladou boží dary. Dnes je stůl místem, kde se setkává rodina, odehrávají se zde rodinné slavnosti, loučení, řeší se zde různé problémy, a proto je rodinný stůl věc nezastupitelná.

To, že se stolu přikládala vážnost, víme už od starých Řeků a Římanů. Cicero prý za svůj stůl zaplatil milion sesterciů, což by šlo v dnešní době do statisíců. Až do 16. století se používaly stoly obdélníkové, v 17. století se přešlo ke složitějším tvarům - podkovovitému, oválnému a dokonce polygonálnímu. V lidovém domě stál stůl vždy pod oknem, později se přestěhoval do středu místnosti a pak, na začátku 19. století, se tvar změnil na kruhový. Ten má oblibu dodnes, protože usazení stolujících je demokratické, nikdo není v čele a ke stolu o průměru 110 až 125 cm se usadí 6 až 8 lidí. Kruhové stolky se objevily už v římských domech, byly z bronzu a sloužily většinou, přistavené k lehátku, jedné osobě.

Dnes se nejvíce uplatňují stoly obdélníkové, protože jejich postavení v místnosti je univerzální. Mohou stát uprostřed místnosti stejně jako přistaveny ke stěně. Velikost stolu závisí na počtu osob, které u něho budou sedávat. Na jednu osobu počítáme s plochou asi 60x40 cm, takže deska stolu pro 4 osoby by měla mít rozměry 80x120 cm. Pro menší místnosti je vhodné pořídit si stůl s deskou, která se dá pomocí nejrůznějších mechanismů zvětšit.

Důležitým prvkem, který ovlivňuje kvalitu stolu, je materiál jeho povrchu. Zde převládá dřevo a plasty. V zásadě je nutné, aby byl materiál povrchu příjemný na dotek, aby nestudil, aby byl hygienicky nezávadný a aby se snadno udržoval. Stolní deska musí být dokonale upevněna v odpovídající výšce. Ta je u jídelního stolu 75 až 76 cm.

Měli bychom dbát na to, aby pěkně prostřený stůl nebyl jen sváteční záležitostí, ale abychom si tento svátek dopřávali každý den.

JITKA DVOŘÁKOVÁ