číslo 28/2000
vychází 26. června

Zpět na obsah         

Film, televize


Stručně

Publikum Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují "prosmálo" 11 procent filmu Jana Hřebejka Musíme si pomáhat. Nejdelší smích ze všech zde uvedených snímků rozhodl o tom, že film dostal diváckou cenu festivalu - Novoměstský hrnec. Vítězství mu přiřkla rovněž odborná porota, která udělila dílu hlavní cenu Zlatý prim. Loni zde měl Hřebejk obdobné úspěchy se svými Pelíšky.

*****

Televizní přenos opery La Traviata z Paříže 3. a 4. června, který připravila pro diváky skupina V. Sýkory a R. Smetany České televize, sledovalo na ČT 2 na čtvrt milionu dospělých diváků.

*****

Název Příště u vás - potřetí z Josefova má hudebně zábavný pořad na ČT 1 (premiéra 1. 7. v 11.20, repríza 7. 7. v tomtéž čase), v němž zaznějí písně Karla Hašlera, Františka Kmocha i známé operetní melodie. V Josefově se natáčel tento cyklus už potřetí, neboť dle slov producenta M. Vaňka "dvorana Důstojnické besedy v Josefově (sál slaví letos sté narozeniny!) štábu České televize učarovala" - a ve spolupráci s Městským kulturním střediskem v Jaroměři a Klubem vojenské historie v Josefově se podařilo pokaždé vytvořit iluzi vojenské zábavy "za císaře pána".

*****

Na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je potvrzen příjezd významných zahraničních hostů: přijede např. italská hvězda Franco Nero (Bible, Král Artuš a jeho družina, Tiché místo na venkově, Den sovy, Tristana, Mexiko v plamenech - Rudé zvony, Zkouška paměti aj.), americký herec Woody Harrelson (Neslušný návrh, Takoví normální zabijáci, Lid versus Larry Flynt, Tenká červená linie, Hi-Lo Country aj.), či legendární španělský filmař Carlos Saura, který stejně jako česká režisérka Věra Chytilová převezme na festivalu Zvláštní cenu - Zlatý křišťálový glóbus na dlouholetý přínos světové kinematografii a další.