číslo 27/2000
vychází 19. června

Zpět na obsah         

Televizní tipy


Týdeník Rozhlas přináší v předstihu program těchto televizních programů: ČT 1, Č 2, NOVA, PRIMA. Z kabelových TV informuje o programu kanálů: Hallmark, Max 1, HBO, Galaxie a Discovery.

Malý lord Fauntleroy

Čtvrtek 29. 6. - PRIMA - 9.15

Hrabě Dorincourt nesnáší Američany. Přežil ale všechny tři své syny a jeho jediným přímým dědicem se stal vnuk Ceddie Errol, který s ovdovělou matkou nuzuje v New Yorku. Titul zavazuje, hrabě tedy snaše nabídl, že z chlapce udělá šlechtice, pokud mu svěří jeho výchovu a bude se od něj držet stranou. Matka se vzdává dítěte s těžkým srdcem, souhlasí jen v zájmu jeho lepší budoucnosti. Bezelstný Ceddie se ocitá na starobylém anglickém zámku a postupně si získává celé své okolí včetně zatvrzelého dědečka. Náhle se však objevuje další malý uchazeč o dědictví... Melodramatická kniha Frances Burnettové vyšla poprvé v roce 1886 a dočkala se už několika filmových přepisů. Britskou televizní verzi z roku 1988 natočil Jack Gold. Titulního hrdinu hraje Ricky Schroder (na snímku).


Jízda

Pátek 30. 6. - ČT 1 - 20.30

Pro jednoduchý příběh o tom, jak "dva chlapci potkali krásnou dívku", potřeboval Jan Svěrák jen tři herce a jeden starý kabriolet. V českém dialogu s typicky americkým schématem se však dvojice mladých mužů, Franta a Radek, nevydává na cestu k mexickým hranicím s policií v patách. Protože nemají technický průkaz na auto a protože takové cestování jim vyhovuje, vyhýbají se frekventovaným silnicím. Kamarádské potulování po jihočeských silničkách nabude nových rozměrů ve chvíli, kdy naloží do vozu hezkou a zvláštní dívku Aňu. Jízda se místy mění v honičku s dívčiným žárlivým ctitelem. Uvnitř kabrioletu zase přítomnost nevinně provokativní spolucestující vytváří napětí, jemuž podléhá především impulzivní Radek. Dívka své společníky vlastně zaplétá do ničivé hry, jejíž konec nemůže být jiný než tragický.


Jméno kódu: Rubín

Neděle 2. 7. - ČT 2 - 23.25

Hlavními hrdiny jsou dva mladí lidé - Michal a Ruby, jejichž setkání nás zasvětí do pravidel a tajemství alchymie. Právě oni jsou totiž vybráni, aby našli Kámen mudrců. Během svého putování najdou i něco navíc. Možná je to láska, ale možná je to jenom pocit, který se s ranním rozbřeskem vytratí. Kdo ví? Láska v tomto případě zvítězí nad vším, říká Jan Němec, přitom není ani definovaná, ani naplněná... Příběh se odehrává nejen v současných Čechách, ale i v sídle skutečné moci - Washingtonu, D.C. Součástí filmu jsou i dokumentární záběry z nedávné minulosti, ve kterých tvůrce odkrývá jejich skutečnou historickou souvislost. Film je však moderní pohádka a mystifikace zároveň. Jan Němec, režisér filmu, je také autorem jeho scénáře. Hrají: J. Potměšil, L. Rajchrtová, Č. Řanda ml., J. Miřácký, V. Tomšovský, J. Trypet a další.