číslo 27/2000
vychází 19. června

Zpět na obsah         

Film a televize


Stručně

S tradičně bohatým a hodnotným programem, avšak za poměrně malého zájmu veřejnosti proběhl počátkem června 37. ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha. Přitom pořady, které organizátoři festivalu nabízeli v pražských projekčních sálech, byly k vidění pouze při této příležitosti. Podle ředitele festivalu dr. Jiřího Pilky měla soutěž i letos vysokou kvalitu. Porota, jíž předsedal Jiří Vejvoda, udělila hlavní cenu Zlatou Prahu snímku švédské televize - baletu Spící krasavice. České křišťály v jednotlivých kategoriích získal britský Let (záznam koncertu a představení), německá Jedna noc, jeden život (hudba), švýcarský pořad Cestující (tanec) a francouzský dokument Jazzman z gulagu.

..........

Letní vysílací schéma České televize přinese prázdninově laděné pořady, v němž hlavní prostor dostane zábava. Na léto se připravuje řada premiér, nebude to tedy období repríz jako ještě před několika lety. V červenci se např. objeví nový pořad Pět u stolu, kde si známé osobnosti budou vyprávět o svých životních příhodách, v srpnu přijde na řadu zahraniční seriál Magie kouzla zbavená. Místo některých publicistických pořadů je o prázdninách zařazen ostravský cyklus Svět, kde se nežebrá, na soboty jsou připraveny premiéry Manéže Bolka Polívky a Šance. Z filmů se mohou diváci těšit na zahraniční snímky se společným tématem romantiky a lásky.

..........

Večerníčkovský seriál Křemílek a Vochomůrka, jehož autorem je Václav Čtvrtek a televizním tvůrcem klasik animované tvorby režisér Zdeněk Smetana, pamatuje už několik generací dětí. Půvabné pohádky nenapodobitelně namluvené Jiřinou Bohdalovou mají i svou zvukovou podobu, kterou začal vydávat Supraphon brzy po televizní verzi - už před třiceti lety. Nedávno převzala Jiřina Bohdalová platinovou desku za téměř půl milionu prodaných nosičů.