číslo 26/2000
vychází 12. června

Zpět na obsah         

Slyšeli jste
v ČRo


MODERNÍ TECHNICKÉ ZÁZRAKY

SATELIT - ČRo 2 Praha, sobota 24. 6. v 15.35; upravenou verzi vysílá Radiožurnál ve dvou částech každou sobotu v 19.05 a v neděli ve 3.05

Multimediální "pudřenka"

Zatímco jen tiše žasneme nad neuvěřitelně rychlým pokrokem ve světě mobilních telefonů, zdá se téměř jisté, že ty zítřejší budou opět vypadat jinak, než dnešní. Už nyní se totiž v projektových kancelářích předních telekomunikačních firem rodí nové modely těchto přístrojů, které brzy budou schopny zprostředkovávat i videosekvence a přenos televizního obrazu.

Jeden z nich má například kruhovitý tvar připomínající větší dámskou pudřenku (jeho designéři ho dokonce i takto pracovně nazvali) a očím skrytá kruhovitá číselná klávesnice se z přístroje vysouvá. Převážnou část předního panelu "mobilní multimediální pudřenky" tvoří barevný displej s miniaturní televizní kamerou. S tímto mobilem se tedy nebude telefonovat u ucha jako je tomu zpravidla dnes, ale bude se držet v určité vzdálenosti od obličeje.

Prototyp je už připraven pro třetí generaci mobilních telefonů, které zhruba za dva roky budou pracovat vedle systému GSM (Global System for Mobile Comunications) v systému UMTS, což je zkratka slov Universal Mobile Telecommunications System. Tento nový standard mobilní komunikace nabídne uživatelům mobilních telefonů též nové služby, které se dnes v počátečních krůčcích rozvíjejí v podobě elektronické pošty a jednoduchého bezdrátového internetu (WAP) - například již zcela plnohodnotné multimediální surfování po internetu a pořádání mobilních videokonferencí.

 

První mobilní kryptotelefony

Ještě dříve - snad koncem letošního roku - se na trhu objeví první mobilní kryptotelefony s funkcí zabezpečující digitální mobilní telefony proti odposlechu. Speciální kódovací systém umožní kódovat hovory na jiný mobilní telefon nebo třeba do podnikové sítě. Tím byl vyřešen největší bezpečnostní problém techniky GSM, o kterém se zpočátku taktně mlčelo a později i bouřlivě diskutovalo. Doposud bylo totiž možné kódovat pouze telefonáty mezi mobilním telefonem a nejbližší základnou, která je při dalším přenosu už nechránila.

Nová koncepce, (které se mimochodem jenom u jednoho z předních německých výrobců mobilní telekomunikační techniky dnes věnuje přes 200 zaměstnanců), předpokládá, že bude možné telefonovat a využívat všechny další funkce mobilního telefonu jako obvykle. Pokud chce volající telefonát kódovat, stiskne pouze příslušné tlačítko a další spojení je pak automaticky kódované.

Přistupte blíž! Hovoří k vám infokiosek

Na světové výstavě EXPO 2000 v Hannoveru je středem pozornosti též informační systém pro návštěvníky, fungující na principu internetu. V areálu světové výstavy bylo položeno okolo 100 000 kilometrů (!) skleněných světlovodných vláken, které vzájemně propojují několik set informačních kiosků s dotykovou virtuální obrazovkou. Tato nová vysokorychlostní síť zde přenáší data neuvěřitelnou rychlostí 50 000 písmen za sekundu, takže všichni zájemci zde mají skutečně rychlý a spolehlivý přístup k aktuálním informacím.

S elektronickými informačními stojany, sloužícími jako médium pro vyhledávání informací (například o dopravním spojení), pro komunikaci s prodejním a věrnostním systémem a nejnověji komunikujícími s centrem prostřednictvím internetu, se však v poslední době můžeme setkávat i v České republice. Časem se zřejmě dokonce stanou takovou samozřejmostí, jakou jsou dnes bankomaty. S informačními stojany se perspektivně počítá jak při ověřování elektronického podpisu, tak při zprostředkování místních a regionálních informací. Díky své multifunkčnosti nacházejí infokiosky uplatnění v nejrůznějších sférách veřejného působení.

Například v obchodě mohou na svých obrazovkách zobrazovat nejen informace o prodávaném výrobku a jeho ceně, ale i o jeho vlastnostech, zárukách, návodech, o popisech zboží s odkazem na jeho příslušenství, mohou zobrazovat orientační plán prodejny, informace o novinkách a mnoho dalších informací. Lze do nich dokonce vkládat magnetickou kartu, vydanou k tomuto účelu.

My jsme se v této souvislosti zajímali nejen o současné možnosti využití tohoto užitečného informačního média, ale i o jeho další rozvoj v blízké budoucnosti. V Satelitu - magazínu technických novinek a zajímavostí - se však dozvíte mnohem víc. Mimo jiné o pozoruhodném pokroku biočipů na prahu 21. století a představě počítačového informačního systému, který by ze všech propojených databází automaticky poskytoval jeho uživatelům, například lékařům, jakékoliv potřebné údaje.

MILAN BAUMAN