číslo 26/2000
vychází 12. června

Zpět na obsah         

Hudba


Vzpomínka na Deža UrsinyhoDežo Ursiny: Pevniny a vrchy

Slovenská pobočka mamutího koncernu Sony Music se před časem rozhodla k záslužnému činu - prostřednictvím dramaturgicky pečlivé řady alb přibližuje mnohdy zcela neznámou tvorbu předčasně zesnulého slovenského písničkáře Deža Ursinyho. Z odkazu starých vinylových desek, osobních archivů a umělcovy pozůstalosti čerpá i dvojalbum Pevniny a vrchy, přinášející převážně dosud nevydané, digitálně remasterované studiové i koncertní nahrávky, od unikátních snímků Ursinyho "beatlesácké" kapely The Beatmen z šedesátých let, až po písně ze závěrečného období jeho života.

Dežo Ursiny patří do zlatého fondu česko-slovenské populární hudby nejen s přihlédnutím ke zmíněné skupině The Beatmen, jedné z nejzdařilejších evropských odpovědí na slavné Beatles, ale i zásluhou v roce 1966 založené formace The Soulmen, ovlivněné pro změnu věhlasnými Cream. Jeho životem se táhla také kapela Provisorium, charakterizovaná už poněkud náročnějším repertoárem. Slovenskými texty však disponují až sólová alba Deža Ursinyho, na nichž se podílel básník a textař Ivan Štrpka. Druhým výrazným Ursinyho textařem byl Ján Štrasser, ale občas přispěl třeba i Milan Lasica. Ursiny studoval filmovou a televizní dramaturgii a vedle toho, že napsal hudbu k několika celovečerním snímkům, je veleben hlavně díky dnes už legendárnímu televiznímu muzikálu Neberte nám princeznu, s Marikou Gombitovou, Miro Žbirkou a Marií Rottrovou v hlavních rolích. V té době už byl uznávanou slovenskou hudební osobností, jež u našich bývalých sousedů snesla srovnání snad jen s Pavolem Hammelem.

Album Pevniny a vrchy nabízí hned několik pozoruhodných zážitků. Tak třeba koncertní nahrávky The Soulmen, roztomile "poslovenčenou" She Loves You Lennona a McCartneyho z repertoáru The Beatmen nebo píseň Kdo chceš - nechej, kdo ne - vem, skladbu, která vyšla Ursinyho The Beatmen v roce 1965už na sólové desce jazzového baskytaristy a kontrabasisty Alexeje Charváta. Ursinyho a Charváta tu doprovází hvězdy typu Michala Gery, Františka Kopa či Miloše Vacíka, ale i Leona Machálková - ještě v době, kdy posluchače neoblažovala nepříliš nápaditými coververzemi hitů jiných interpretů. Právě s Machálkovou měl ostatně Ursiny velké plány, chtěl jí napsat celé album.

A na závěr pár slov k nejzajímavější nahrávce: tou je nesporně smutná balada Prečo, původně zamýšlená pro divadelní muzikál Petr a Lucie na motivy novely Romaina Rollanda. Z nekvalitní demokazety se podařilo vytáhnout Ursinyho zpěv a brilantní slovenští muzikanti Oskar Rózsa, Andrej Šeban a Marcel Buntaj k němu potom dohráli své instrumentální party. Výsledek je pozoruhodný - jako celé dvojalbum.

MILAN ŠEFL

(Dežo Ursiny: Pevniny a vrchy 2. 2CD, 56:55 a 69:30 minut. Vydala firma Sony Music/Bonton Slovakia)

Foto archiv