číslo 26/2000
vychází 12. června

Zpět na obsah         

Film, televize


DĚTSKÉ FILMY VE ZLÍNĚ POČTYŘICÁTÉ

Předseda poroty: překvapivě dobrá úroveň

Podle Fera Feniče, předsedy poroty hraných filmů Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně, měl letošní festival ambiciózní podobu, kterou potvrdila nejen účast hvězd a dalších prestižních hostů, ale především šíře a hodnota programu. Dodal však, že město Zlín na velkolepou mezinárodní akci zatím nemá optimální organizační ani technické podmínky. Nicméně úroveň takové akce koneckonců určují filmy, a těch - vedle rozsáhlého výběru jiných filmových programů (retrospektivních, studentských atd.) se zejména v soutěži hraných snímků sešlo úctyhodné množství. "A navíc kvalitních," potvrzuje Fenič. "Mohu říct, že většina z těch osmnácti snímků, které jsme v naší porotě posuzovali, by obstála na kterémkoliv jiném filmovém festivalu."

Monika Hilmerová ve filmu Milana Cieslara Pramen života, který na 40. mezinárodním filmovém festivalu ve Zlíně zvítězil v kategorii filmů pro mládež. Dětskou kategorii vyhrál íránský Kočár, animovanou litevský snímek Horor z domácí díryHrané filmy soutěžily ve dvou kategoriích pro děti a pro mládež. Podle předsedy poroty byla první z nich zajímavější a kvalitnější. "Pro tvůrce je zřejmě inspirativnější svět dětí než prostředí dospívajících," soudí. Platí to i v mezinárodním měřítku. "Pro třináctileté až patnáctileté je obtížné nalézt nosné téma, náměty se pohybují v skromném kruhu: drogy, násilí, okrajově první láska..." Zřejmě je to i tím, že právě v tomto věku dochází u mladých lidí k převratným psychickým změnám, které lze v námětové oblasti jen těžko obecně postihnout. "Proto také porotu zaujalo nadčasové, obecné téma českého filmu Pramen života. Pod vlivem síly a neobvyklosti námětu porotci tolerovali i některé režijní nedostatky..." Vítězný dětský film, íránský snímek Kočár, označuje Fenič za jeden z nejsilnějších zážitků z letošního Zlína. Fenič. "Mohl by klidně vyhrát i v Cannes či kdekoliv: Čistý, prostý příběh o dětské duši a o tom, že dobro plodí dobro." Je pozoruhodné, že také v kategorii filmů pro mládež byl obdobně silný a zajímavý íránský snímek, o jehož ocenění porota uvažovala. Nakonec se přiklonila k Pramenu života - možná trochu i proto, aby v obou kategoriích nevyhrál íránský snímek, prozrazuje předseda poroty.

Fero Fenič byl s prací "své" poroty spokojen jako s prací týmu, v němž "jsou lidé schopni se domluvit na dobré věci". Což se v tomto případě rozhodně stalo.

(ap)

Foto archiv