číslo 25/2000
vychází 5. června

Zpět na obsah         

Televizní tipy


Pondělí 12. 6.

9.45 

Lásky mezi kapkami deště

Ve filmu režiséra Karla Kachyni ožije pražské předměstí Žižkov třicátých let. Seznámíte se s ševcem Bursíkem, který sem přišel odkudsi z venkova, aby se pustil do zoufalého a beznadějného boje s baťovskou velkovýrobou. Sledujete dospívání a soupeření dvou povahově rozdílných synů Kajdy a Pepana a taky milostné trampoty lehkomyslné dcery Věry. Kajda se jednoho dne seznámí s Pájou a schází se s ní v krásné zahradě staré vily. Když ji však seznámí s bratrem, vše se mění... Ve výtečném filmu, který byl natočen v roce 1979 podle scénáře Jana Otčenáška a Vladimíra Kaliny, se objevila řada výborných herců: Vladimír Menšík (na snímku), dále Lukáš Vaculík, Jan Hrušínský, Markéta Hrubešová, Zlata Adamovská, Tereza Pokorná, Rudolf Hrušínský a další.


Středa 14. 6.

20.00 

Dobrodružství kriminalistiky

Každý z příběhů tohoto volného cyklu zahrnuje vědeckou kriminalistickou disciplínu, která se uplatnila zpravidla při soudním procesu a posléze byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. Opět se tedy budeme setkávat se skutečnými historickými postavami. V prvním díle, nazvaném Stopa, to je bývalý francouzský galejník Eugéne Francois Vidocq, který se dal do služeb policie a později založil i za účasti svých bývalých zločineckých kolegů pověstnou Brigade de Sureté. Skupina v čele s Vidocqem vyřešila četné kriminalistické případy.


Pátek 16. 6.

20.40 

Lásky jedné plavovlásky

Hrdinkou filmu Miloše Formana z roku 1965 je mladičká blondýnka Andula. Žije na internátě ve středočeském městečku, kde na jednoho muže připadá deset žen. Andula touží, stejně jako většina jejich kamarádek, po trošce prosté lidské lásky. Je nezkušená, snadno uvěří slibům a lichotkám. Prožije trapný večer ve společnosti tří obstarožních záložáků a téměř podlehne jednomu z nich. Až se konečně objeví ten pravý - mladý klavírista Milda. Když s ním stráví noc, je přesvědčena, že právě on je ten pravý. Vypraví se za svou láskou do Prahy. Když se seznámí s chlapcovými rodiči, zjistí, že vše je jinak... O půvab Formanovy hořké komedie se postaral Vladimír Pucholt, Hana Brejchová, Vladimír Menšík, Josef Šebánek a Milada Ježková.


Neděle 18. 6.

15.45 

Situace je vážná, nikoli však zoufalá

Podnikatel Bertrand Duvernois má velké plány a k jejich uskutečnění nutně potřebuje přímluvu ministra Mazarda. Taková záležitost se nejlépe projednává v soukromí, Bertrand tedy pozval politika na víkend do zámku své snoubenky. Mazardovi to přišlo vhod, neboť s sebou mohl vzít utajovanou milenku. Diskrétní atmosféra ale rázem vezme za své, když se v zámeckém parku začne ozývat střelba a všude se to přímo hemží uniformami a novináři. Z vězení totiž uprchl trestanec, jehož matka bydlí v sousedství, a policisté se rozhodli zřídit si hlavní stan právě na místě, kde pobývá záletný pan ministr...