číslo 25/2000
vychází 5. června

Zpět na obsah         

Styl


ROSTLINY A JEJICH MAGIE

Kakaovník

Kakaovník pochází z horké Střední Ameriky. Setkáme se s ním v Mexiku, Ekvádoru a Kostarice a nejkvalitnější kakao je z Venezuely nebo Brazílie, kde v povodí některých řek tvoří porosty kakaovníků celé lesy. Z Ameriky se pak rostliny rozšířily dále po světě.

Stromy se pěstují na plantážích podobně jako kávovníky. Rodit začínají asi v šestém roce po výsadbě. Sklizeň plodů, které připomínají břichaté okurky, se provádí dvakrát do roka. Kakaová zrna, semena kakaovníku, se vyloupou a pak se podrobují kvašení, tedy přesněji řečeno se nechají zapařit tak, aby teplota nepřesáhla 50 C. Touto procedurou ztratí semena z velké části trpce hořkou chuť. Potom se usuší a praží. Tím se ztratí zbytek hořkosti a kakaová zrna dostanou příjemnou, nám tak známou vůni. Poté se rozdrtí, zbaví tvrdých slupek a rozemelou na kaši - kakaovou hmotu, která ztuhne. Pokud se do této masy přidá cukr a třeba vanilka, vznikne ta nejlepší a nejkvalitnější čokoláda. Lisováním, z větší části oleje zbavená kakaová hmota je výchozí surovinou kakaového prášku. Kakaový olej, více známý pod názvem kakaové máslo, se využívá v čokoládovnách, ale je i neocenitelnou surovinou v kosmetice, při výrobě kvalitních mýdel nebo léčivých mastí.

V době objevení Ameriky bylo požívání kakaa v Mexiku už všeobecně rozšířené. Příprava čokolády byla ovšem velice primitivní. Pražená a rozemletá zrna se vařila ve vodě, k tomu se přidávalo koření a kukuřičná mouka. Vzniklá hustá kaše se nechala vystydnout a vyschnout, až úplně ztvrdla. Tato - podle domorodců nazývaná šokolate - se hodila jako výživná potravina hlavně na cestách. První šokolatové koláče přivezl do Španělska roku 1520 Cortez, ale moc s nimi neuspěl. Teprve koncem 16. století, když čokoládu přivezl italský cestovatel Carletti do rodné Florencie a předvedl, jak z této hmoty připravit chutný nápoj, začala se čokoláda vařit nejprve v Itálii a pak se rozšířila i do ostatní Evropy.

A víte, jak poznáte opravdu kvalitní ničím nefalšovanou dobrou čokoládu? Musí se v ústech sama pomalu rozplývat a zanechávat příjemně chladivý pocit.

Recept na čokoládový nápoj aztéckých indiánů:

Mléko s cukrem a celou skořicí svaříme, pak skořici vyjmeme, přilijeme asi polovinu množství cezené kávy. Nastrouháme trochu muškátového oříšku, přidáme nastrouhanou čokoládu a mícháme tak dlouho, až nápoj pěkně napění. Pije se teplý, ale ne horký.

HANA UHLÍŘOVÁ