číslo 25/2000
vychází 5. června

Zpět na obsah         

Styl


Opalování: Méně znamená více

Každé jaro s příchodem prvních slunečních paprsků se stále častěji ptáme sami sebe a řešíme stále tutéž otázku. Opalovat se či neopalovat? Jak je to vlastně se sluníčkem? Škodí či prospívá? Touto otázkou se stále častěji zabývají nejen odborníci z oblasti dermatologie, ale i výrobci kosmetických přípravků, v tomto případě především opalovacích přípravků. Před několika lety byla krásně bronzově opálená pleť symbolem krásy a smyslnosti. S ohledem na naše životní prostředí, kdy dochází k úbytku velice cenné ochranné ozonové vrstvy, je třeba změnit i přístup k opalování. V dnešní době se opět vracíme o několik staletí zpátky, kdy právě světlá pleť byla základem ženské krásy.

Kůže

Kůže je největším orgánem lidského těla a plní řadu životně důležitých funkcí. I když jsou sluneční paprsky pro pokožku škodlivé a podílejí se na jejím rychlejším stárnutí, má sluníčko na druhé straně velmi pozitivní vliv na psychiku člověka. A protože slunce bylo, je a stále bude pro život nezbytné, měl by být přístup k opalování pokud možno střízlivý.

Záření

Sluneční záření dopadající na zemský povrch je složeno z UVA a UVB záření. V malých dávkách způsobuje UVB záření příjemně hnědé opálení, jelikož v pokožce podporuje tvorbu melaninu - hnědého kožního pigmentu. Melanin působí jako přirozená ochrana pokožky. To však není dostačující. Při dlouhodobější expozici totiž dochází k nepříjemnému spálení, slunečnímu úpalu a v nejhorším případě může být UVB záření příčinou rakoviny kůže. UVA záření, dříve považované za neškodné, bývá příčinou i nevratných změn na pokožce, podílí se na rychlejším stárnutí a vzniku vrásek.

Filtry

Pro zachování krásné zdravé pokožky je třeba začít s používáním ochranných opalovacích přípravků hned s příchodem jara, kdy je po zimě pokožka značně citlivá na sluneční záření a rychle se spálí. Jaké opalovací přípravky používat a jaké ochranné filtry jsou nejvhodnější? Ochranné filtry - hlavní účinné látky opalovacích emulzí a krémů jsou dvojího charakteru. Chemické filtry, které zachycují UV záření a přeměňují jej na teplo. Fyzikální filtry tzv. syntetické pigmenty UV záření naopak odrážejí. Pro citlivou pokožku jsou mnohem vhodnější a jsou snášeny lépe než chemické filtry.

Ochranný faktor

Intenzita účinku ochranného slunečního filtru se vyjadřuje číslem tzv. ochranného faktoru. Číslo určuje, kolikrát lze prodloužit pobyt na slunci bez rizika spálení. K tomu je ale třeba znát fototyp kůže. Rozlišují se čtyři fototypy od nejcitlivější, velmi světlé pleti, u které se doporučuje používat opalovací emulze s vyšším faktorem, např. Opalovací emulze s faktorem 14 nebo 11, až po nejméně citlivou pleť, která se dobře opaluje a snáší i delší pobyt na sluníčku. U tohoto fototypu stačí používat Opalovací emulzi s faktorem 7. Doporučujeme nanést opalovací emulzi min. 20?30 minut před začátkem opalování, aby došlo k dostatečnému vstřebání a dokonalé ochraně před slunečním zářením. Pro zvýšení ochranného účinku je vhodné opalovací emulze aplikovat několikrát v průběhu dne, jelikož při pocení, koupání či otírání se ručníkem dochází k jejich stírání. Zejména u dětí a citlivé pokožky je třeba dbát na opakovanou aplikaci.

Kdy se opalovat

Záleží i na čase, kdy se opalujeme. Slunce působí nejintenzivněji mezi 11. a 15. hodinou odpoledne. V této době se vůbec nedoporučuje opalovat. Dalším faktorem, na který se nesmí zapomínat, je zeměpisná šířka. Čím více k rovníku, tím působí slunce silněji. Z předchozích řádků vyplývá, že při opalování hraje důležitou roli řada faktorů, které je třeba brát v úvahu. V každém případě platí zásada: S opalováním na sluníčku začínat opatrně a po malých dávkách. Pokožka, která je již jednou spálená, se pak stěží napravuje.

Po opalování

Ani po opalování by se nemělo zapomínat na ošetření pleti. Nejvhodnější je natřít pokožku mlékem po opalování, které obsahuje účinné aktivní látky na zklidnění. Je to hlavně panthenol a extrakt zeleného čaje, které ji nejen zchladí, ale i dokonale hydratují.

Ing. HANA NECHVÁTALOVÁ
(Autorka je vedoucí propagace české kosmetické firmy Ryor, s. r. o., která vyrábí kvalitní, cenově dostupnou přírodní bylinnou kosmetiku pro ošetření všech typů pleti a pokožky celého těla žen všech generací. Výrobky firmy Ryor vám budeme na našich stránkách postupně představovat.)