číslo 25/2000
vychází 5. června

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

WomanWoman (Universal Music + Sony Music/ Bonton)

Když se spojí dvě z pěti velkých světových vydavatelských firem za účelem vydání účelového cédéčka, je jasné, že na něm bude leccos scházet. Kompilace Woman nese podtitul "20x největší dámy hudebního nebe" a připravena byla u příležitosti Dne matek. Zaměníme-li čistě subjektivní adjektivum "největší" za mnohem výstižnější slůvko "nejpopulárnější", nezbyde nám ovšem, než vyjmenovávat, kdo na albu schází: Madonna, Alanis Morissette, Tina Turner... Proč? Inu, ty dámy mají smlouvu jinde. To ovšem neznamená, že se na Sony či na Universalu nestarají o dobré zpěvačky, na desce Woman naleznete písně řady takových. Tak třeba Suzanne Vega (Luka), Sharleen Spiteri z kapely Texas (Summer Son), Sade (Your Love Is King), Joan Osborne (One Of Us), Sheryl Crow (If It Makes You Happy). A z dalších zúčastněných? Shania Twain, Gloria Estefan, Mariah Carey, Cyndi Lauper, Janet Jackson, Celine Dion atd... atd...


Eurythmics: PeaceEurythmics: Peace (BMG)

Brilantní comebackové album skladatele a multi- instumentalisty Davea Stewarta a zpěvačky Annie Lennox je tou nejlepší pozvánkou na koncert skupiny Eurythmics, který se v pražské Paegas Aréně uskuteční 18. června. Po deseti letech se jedna z nejvlivnějších kapel osmdesátých let vrátila s kolekcí písní, jež může být považována za nejlepší album, jaké kdy duo vydalo. V rámci anonce jejich prvního tuzemského vystoupení se však sluší připojit spíš pár podstatných dat. Stewart s "Aničkou" se prvně sešli v roce 1978 ve skupině Catch, později přejmenované na Tourists. Vydali tři alba, ale žádné z nich nemělo takový úspěch, jaký později s železnou pravidelností zaznamenávala kterákoli deska jejich další kapely Eurythmics. Pod touto slavnou značkou jich vydali osm - následovala pauza z vyčerpání. Začátkem devadesátých let se Annie Lennox rozhodla prosadit na sólové dráze, a to se jí víceméně podařilo. Čas návratu ke společné práci však přece jen nadešel.

Eurythmics v Praze vystoupí symbolicky ve 22.15 - vyjdou tak vstříc pořádající agentuře 10:15. Posluchači se však do té doby nudit nemusejí. Už ve 20 hodin přijde na pódium domácí předkapela Tata Bojs, kterou ve 20.45 vystřídá v Praze již tak trochu zdomácnělá britská skupina Chumbawamba.


Hanson: This Time AroundHanson: This Time Around (Island/ Universal Music)

Sourozenecké trio Hanson to před třemi lety, kdy vyšla jejich debutová deska Middle Of Nowhere, rozhodně nemělo lehké. Dětské kapely nepožívají u veřejnosti zvláštní důvěry a nejmladšímu Hansonovi bylo tehdy dvanáct let. Že skupina Hanson nehraje jen z desek, zlé jazyky přesvědčila až várka živých alb a videokazet z Albertine, domovské Tulsy a Tokia. Druhý studiový disk Isaaka (ročník 1980), Taylora (1983) a Zaka (1985) Hansonových přináší třináct nových, takřka k dokonalosti dovedených a uvolněných rockových písniček, z nichž "zlidovět" může kterákoli - takový mají hitový potenciál. Stačí si poslechnout úvodní You Never Know, pilotní singl If Only, ale i This Time Around nebo Wish That I Was There. To, co dělají Hanson, jistě není dvakrát originální a příznivci moderních trendů takovou muziku poslouchat nebudou. Vycházet z těch nejlepších rock?n?rollových tradic ale není žádná ostuda, i když muzika Hansonů někdy připomíná večírek, který děti uspořádaly pro své rodiče. Jenže ta děcka se přitom náramně baví!

MILAN ŠEFL