číslo 24/2000
vychází 29. května

Zpět na obsah         

Televizní tipy


Týdeník Rozhlas přináší v předstihu program těchto televizních programů: ČT 1, Č 2, NOVA, PRIMA. Z kabelových TV informuje o programu kanálů: Hallmark, Max 1, HBO, Galaxie a Discovery.
logo_ct1.gif (4645 bytes)
Čtvrtek 8. 6.

21.20

Spartakiádní vrah

Publicisticko-hraná detektivní rekonstrukce proslulého případu mladistvého vraha Straky, který v 70. letech zabíjel ženy v době spartakiády. Tvůrci diváky postupně provedou autentickým prostředím i místy, kde se zločiny skutečně odehrávaly, předloží výpovědi očitých svědků i vyšetřovatelů. Klíčové okamžiky, které jsou z hlediska průběhu případu rozhodující, jsou rekonstruovány hranými scénami, jež jsou historicky podloženy v dokumentech nebo svědectvích. Svým vyprávěním tvůrci spřádají detektivní zápletku, které vedle napětí nechybí také jisté odlehčení od závažného tématu. A tak se můžete během pořadu dozvědět leccos i o tehdejších módních trendech, překonaných sportovních rekordech či slavných sňatcích...

 

logo_ct1.gif (4645 bytes)

Sobota 10. 6.

14.30

Přelud

Sedmiletý Albert se chce stát velkým kouzelníkem. Nic na tom nezmění ani skutečnost, že jeho matka zemře při autohavárii. O chlapce se bude starat její nevlastní sestra, černoška Harriet Franklinová. Má to ale jeden velký zádrhel. Neobyčejnou energií kypící Harriet vůbec neví, jak vychovávat děti. Vypadá to, že se se svým svěřencem asi nikdy nesblíží. Naštěstí chlapce potká něco nezvyklého: ožívá jeho panáček z omalovánek. Je to poněkud robustní Francouz, kterému Albert říká Bogus. Objevuje se zcela nečekaně a pokaždé radí svému malému "svěřenci", jak se má chovat. Harriet a malý Albert k sobě postupně objevují cestu... Americký režisér Norman Jewison tentokrát natočil rodinný příběh, kde působivě spojil nadsázku a některé pohádkové i melodramatické prvky.

 

logo_ct2.gif (4608 bytes)

20.05

Nejasná zpráva o konci světa

Konec světa objevující se v názvu filmu funguje ve vyprávění ve smyslu prostorovém i časovém. Vpád civilizace do Bohem zapomenuté osady je symbolizován příjezdem cirkusu. Ten nabídne venkovanům dosud nepoznaná lákadla, zároveň však odstartuje řetěz násilností ústící do apokalyptických konců. Příběh dvou hříšných milenců je podobenstvím o konci světa, jak ho předpověděla bible i Nostradamus, protože moc nenávisti a závisti, vášní silnějších, než je láska, dříme v lidech po staletí a má po probuzení stejnou podobu, jakou znali i předkové našich hrdinů.

 

Neděle 11. 6.

23.10

Smrt a dívka

Paulina se náhodou setkává v domě svého manžela s mužem, v němž pozná lékaře Roberta, krutého mučitele, který ji před lety několikrát ve vězení znásilnil. Přestože jeho tvář vlastně nikdy nespatřila, je si svým poznáním zcela jista. Své dávné ponížení chce pomstít. Proti vůli manžela, právníka Gerarada Escobara, se rozhodne, že jej postaví před svůj osobní tribunál... Film, který vznikl podle stejnojmenné divadelní hry Ariela Dorfmana, se odehrává kdesi v jižní Americe po pádu diktatury. Napínavě inscenovaný thriller s vynikajícím hereckým obsazením natočil roku 1994 známý režisér Roman Polanski. Představitelka Pauliny, Sigurne Weaverová (nar. 8. 10. 1949), se proslavila postavou astronautky Ripleyové bojující s neznámým nepřítelem v sci-fi hororu Vetřelec.