číslo 24/2000
vychází 29. května

Zpět na obsah         

Styl


ROSTLINA MĚSÍCE ČERVNA

Rosa The FairyRosa The Fairy

V poslední době výrazně narůstá popularita drobnokvětých růží. Z nich je vybrána i rostlina měsíce, něžná růžová odrůda The Fairy. Nabízí bohatou záplavu voňavých květů a využívá se na záhonech v zahradě i k výzdobě teras a balkonů. The Fairy znamená v angličtině vílu anebo skřítka.

Plané růže se k nám dostaly z oblasti sahající od Číny až po Gibraltar. Růže patří mezi nejstarší šlechtěné druhy rostlin. V starověkém Římě se nejen pěstovaly košaté keře, ale k úžasné oblibě květů se přidával i vonný růžový olej, který se z plátků lisoval. Ve středověku se z Evropy mnohé znalosti o růžích vytratily, naštěstí se uchovaly v arabských zemích. Pravděpodobně odtud se zase navrací v době křižáckých výprav. Pozvolna se opět rozvíjí pěstování růží. Průlomem byl konec 18. století, kdy byly v Číně vyšlechtěny první remontantní (opakovaně kvetoucí) čajohybridy. Šlechtění soudobých zahradních růží se soustředilo především do Anglie a Francie až v 19. století. Za posledních dvě stě let vzniklo z dovezených planých druhů bezpočet odrůd různých tvarů, barev i velikostí.

Rosa The Fairy je mini hybridní polyantka známá již od roku 1932. Má kompaktní uzavřený růst, když se nestříhá, dosahuje maximální výšky kolem 60 cm. Pěstuje se na záhonech, v nádobách, okenních truhlících a lze ji pěstovat i jako pokojovou rostlinu.

Péče o drobnokvěté růže je jednoduchá. Daří se jim na slunečném stanovišti. Půda musí být humózní a dobře propustná, kořeny nesmí stát trvale ve vodě. Na jaře provedeme krátký řez několik centimetrů nad podnoží (na 3 až 4 očka) a rostliny důkladně pohnojíme. Odkvetlé květy pravidelně odstraňujeme, keříky pak kvetou déle. Hlavním obdobím výsadby je podzim a dále jaro. Rostliny v nádobách chráníme důsledně před mrazy, záhony stačí nakopčit, anebo použijeme ochranný mulčovací substrát pro růže.

(aa)