číslo 24/2000
vychází 29. května

Zpět na obsah         

Styl


Hvězda truckracingu aneb Sumo na čtyřech kolech

Martin Koloc se na svůj první závod postavil dva měsíce po obdržení mezinárodní závodnické licence. Přestože se zúčastnil pouze poloviny závodů, dal svým umístěním pocítit všem soupeřům, že do motoristického zápasu sumo nastoupila opravdu těžká váha. To byl rok 1993. V dalších sezonách dosáhl Koloc a jeho tým všeho, čeho ve třídě Race Truck dosáhnout šlo. V roce 1994 stál třináctkrát na stupních vítězů, v roce 1995 získal první titul Mistra Evropy pro české barvy, v roce 1996 titul obhájil. V roce 1997 obsadil druhé místo a v roce 1998 po značných komplikacích v hodině dvanácté vybojoval bronz. V sezoně 1999 mu pro nedovolenou úpravu tachografu byla pozastavena závodní činnost, kvůli tomu vede soudní spor s Autoklubem ČR. Do té doby nastoupil však ke třinácti jízdám, deset jich vyhrál, jednou byl třetí, jednou šestý a jednou nedokončil.

Martin Koloc na stupni nejvyššímLaik si možná řekne: Proč proboha v tahači vůbec závodit? Co mu odpovíte?
Tahač je stejné auto jako kterékoliv jiné, to by se pak mohl někdo ptát, proč závodit s auty jako takovými.

Byl jste od klukovských let posedlý auty a ctižádostivý? Kdy jste se rozhodl pro auta?
Ctižádostivost nebyla nikdy moje silná vlastnost, ale pokud člověk chce dělat něco profesionálně, musí vždy vědět, co chce. Vášeň pro motory mám již od malička.

Velice rychle jste vyšplhal nahoru. Zpychl jste?
V zásadě si troufám říct, že to se mnou nic neprovedlo, i když s věcmi, které přináší úspěch, jako třeba ztráta soukromí, se člověk musí rychle vyrovnat. Když je člověk v nějakém oboru na vrcholu, má na spoustě místech (pracovních) otevřené dveře. A dnes tím mohu pomoci svým kolegům, třeba Danielu Landovi a dalším.

Zasáhnete do letošních bojů?
Letos určitě návrat neplánuji, v polovině sezony by to stejně nemělo žádný smysl. Raději se budu věnovat našemu novému projektu na příští rok a dám prostor Danielovi, který jede letos výborně a potřebuje moji pomoc.

Jak odpočíváte?
Relaxuji nejvíce doma na zahradě s našimi pejsky. Dobrou relaxací je pro mne také sport, třeba kolečkové brusle, plavání, tenis nebo posilovna.

(jak)

Foto archiv