číslo 24/2000
vychází 29. května

Zpět na obsah         

Film a televize


Tuláci, dobrodruzi a alternativní život

Dokument režiséra Martina Pátka Tuláci, šamani a dobrodruzi zavádí diváky do poněkud bizarního prostředí a mezi rozhodně nevšední lidi. "Některé filmy, podobně jako tento, vzniknou spíš samovolným řízením osudu než naším horečným usilováním zpracovat nějaké téma," přiznává autor. "Na počátku byla automobilová nehoda našeho kamaráda Pavla Pavla, který na své cestě po Austrálii zakoupil ojeté auto a to ho jednoho dne na velmi odlehlé cestě nechalo ve štychu. V nouzi nejvyšší se objevil mužík - a byl to Čechoaustralan. Pomohl a navíc ho seznámil s dalšími a dalšími Čechy žijícími v Austrálii. Neboť v Austrálii je možné potkat Čecha téměř všude. Je to země spirituální a Češi již od raného středověku vedle své snahy zabezpečit se materiálně hledají také pravdu, lásku a spiritualitu. A často také končiny, kde by bylo možné toto vše uskutečňovat, když to doma nešlo..."

Dokument Tuláci, šamani a dobrodruzi je setkáním právě s takovými Čechy kteří zvolili alternativní formy života. Spojili se s nejpůvodnějšími obyvateli Austrálie, s tzv. aboriginci a spolu s nimi se snaží žít v souladu s přírodními zákony.

Malý televizní štáb, který se rozhodl o těchto lidech vyprávět, se skládal z německé zvukařky Elke Sasse, známého kameramana Stano Slušného a režiséra. Tvůrci své hrdiny našli mezi těmi Čechy, kteří "neodešli za blahobytným životem, nýbrž za svou iluzí žít podle svých představ. Naproti tomu Australci (aboriginci) sice nikam neodešli, ale iluzí přímo žijí. Je to jedna z posledních kultur, od které se můžeme naučit, jací jsme původně byli a co jsme už přestali vnímat".

Na film přispěl Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie.

(ap)

ČT 1, 6. června 5.25