číslo 23/2000
vychází 22. května

Zpět na obsah         

Styl


DNES VÁM RADÍ HOSPODYŇKA

(na dotazy čtenářů odpovídá ALICE PINKOVÁ, redaktorka časopisu Food Servis)

Onehdy jsem zase po delší době odmrazovala mrazničku, a tak jsem si na vás vzpomněla, jestli nemáte nějakou radu, aby to odmrazování šlo rychleji od ruky.

Píšete rychleji od ruky. Nemáme-li tu námrazu příliš silnou, což bychom správně mít neměli, pak to jde celkem snadno a rychle. Předpokládám, že všichni víme, že mraznička musí být vyklizená a hlavně vytažená ze zásuvky. Do takto vyklizené a vypnuté mrazničky postavíme na vrchní drážku několik širších nádob s hodně horkou vodou. Tu stále vyměňujeme, aby voda byla pořád horká. Námraza se rychle uvolňuje, a tak, abychom neměli všude rozpouštějící led a vodu, rozložíme na ostatní níže položené drážky několik utěrek, které vodu zachytí. Průběžně je ždímáme. Přibližně už tak za půl hodiny můžeme začít mrazničku vymývat teplou vodou s přídavkem saponátu. Umytou mrazničku pak opláchneme ještě čistou vodou důkladně dosucha vytřeme. Samozřejmě bychom měli také očistit i vnitřní dveře. Těsnění pak moc prospívá, když je po osušení trochu potřeme běžným zásypem nebo glycerinem. Prodloužíme podstatně jeho životnost.

Nezapomeňte na zadní stranu ledničky, usazený prach motoru nesvědčí. Dokud máme mrazničku vypnutou, očistíme pomocí kartáče i na zadní straně připevněný kondenzátor, a to buď pomocí vysavače, na který nasadíme kartáč, nebo - stačí i ruční kartáč.

Léto je v plném proudu, a proto bychom si měli mrazničku připravit a mít ji nejenom odmraženou, ale také vyprázdněnou, aby se nám do ní snáze a lépe ukládaly potraviny a nápoje, které budeme potřebovat.