číslo 23/2000
vychází 22. května

Zpět na obsah         

Styl


RYCHLE A ZDRAVĚ

Chalupářský jahodový toast

Tmavý chléb, máslo, jahody

Příprava je velmi snadná a rychlá. Stačí, když několik krajíčků tmavého chleba (podle počtu osob) opečeme na suché pánvi, a pak je po jedné straně tence potřeme máslem nebo rostlinným tukem. Na namazanou stranu chleba navršíme očištěné jahody, které jsme předem nakrájeli na kousky a trochu pomačkali vidličkou. Vršek ještě můžeme posypat cukrem a hned (dokud jsou chleby teplé) podáváme. Dobře chutnají k odpolednímu čaji.

Smažené květy akátu a bezinek.

Květy akátu a bezinek, 250 g hladké mouky, 250 ml mléka, 3 vejce, jedna lžička rostlinného oleje a špetka soli

Květy akátu a bezinek nejprve lehce opereme a necháme dobře okapat. Z hladké mouky, mléka a vajec, lžičky rostlinného oleje a špetky soli umícháme hladké těstíčko. Do něho pak namáčíme připravené květy, které pak v dobře rozehřátém tuku nebo oleji usmažíme. Obalené květy jsou výbornou pochoutkou. Můžeme je podávat na slano - k masitým pokrmům, nebo na sladko, pocukrované jako moučník.

Nemysleme, že pojídání květů akátů a bezinek je současná móda. Naši předkové si pochutnávali i na zaječím i lučním jeteli a za pochoutku považovali i nasládlý oddenek osladiče obecného a místo žvýkačky žvýkali i šťovík obecný.

ALICE PINKOVÁ

 

Těstoviny s cuketou

Balíček těstovin, 250 g kuřecích prsíček, 500 g rajčat, 1 cuketa, 1 červená paprika, palička česneku, cca 1 dl olivového oleje, 1 cibule, bazalka, bílý pepř, sůl

V hlubší pánvi na oleji osmahneme nasekanou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme na kousky pokrájené maso, okořeníme a necháme zbělat. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a rozmixujeme, vlijeme na pánev. Přivedeme k varu, přidáme na kostky nakrájenou cuketu a papriku. Dusíme cca 20 minut. Těstoviny uvaříme podle návodu, rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou. Ozdobíme čerstvou bazalkou.

Za zdravím s Českou národní zdravotní pojišťovnou

Víte vůbec, že již poněkolikáté pořádá letos Česká národní zdravotní pojišťovna pro děti i léčebný pobyt na břehu moře? Pokud ne, máte dvě možnosti, které se nevylučují, ale vzájemně doplňují. Přečíst si následující řádky a pro další informace volat na tel. č. 02/61 387 321.

Tentokrát padla volba ČNZP na Chorvatsko. Patnáctidenní léčebný pobyt na břehu Jaderského moře je výjimečnou alternativou indikované lázeňské péče, kterou pacient nemůže absolvovat na území České republiky. Pro letošní rok byl vybrán velmi výhodný termín, od 30. června do 16. července, a tak nebude cesta za zdravím k moři zasahovat do školního roku, což je možná trochu zklamáním pro samotné děti, ale naopak dobrá pomoc rodičům, kteří mají třeba starosti s tím, jak vyplnit dětem prázdniny. Česká národní zdravotní pojišťovna má s pořádáním těchto léčebných pobytů už několikaleté zkušenosti. Kromě lékaře odjíždí s dětmi zdravotnický personál a pedagogický dozor. Ten děti nejen "hlídá", ale především jim vytváří náplň celého pobytu. Dvoutýdenní lenošení na pláži může možná uspokojit dospělého, děti však rozhodně ne. Jejich zdravotní potíže (účastníci zájezdu jsou většinou děti s problémy dýchacího ústrojí a kožními nemocemi) jim nebrání v aktivní relaxaci a v denním programu, který je naplněn až po okraj zábavnými soutěžemi, sportem a kulturou. Může jít zároveň o návod, jak se vyhnout i při rodinné dovolené dětské nudě, a přitom udělat něco pro jejich zdraví. Tak například dechová gymnastika. Zní to složitě, ale v podstatě jde o pravidelnou ranní procházku po břehu moře, při které s dětmi zhluboka dýcháme, aby v maximální míře inhalovaly mořský vzduch. Stejně prospěšný může být zase večer běh po pláži. Do denního programu by měly patřit míčové hry, krátké pěší túry (doporučují se navečer) a nejrůznější soutěže a hrátky přímo ve vodě. Má-li být dovolená skutečně plnohodnotná, neměl by v její náplni chybět výlet za poznáním místní kulturní nebo přírodní památky. A děti mohou pak večer zkusit nakreslit, co viděly nebo co zajímavého zažily.

To všechno bylo i v programu minulých léčebných pobytů dětí s Českou národní zdravotní pojišťovnou. Děti se rozhodně nenudily a k posílení zdravotního stavu přidaly i krásné zážitky, na které ještě dlouho vzpomínaly. A některé pojedou letos zase.

MIROSLAV KAISER